Transparency International– Moldova: Se doreşte controlul politic al Agenţiei Naţionale de Integritate

În prezent, la ANI s-a acumulat un număr considerabil de solicitări de efectuare a controalelor, iar zeci de mii de declaraţii de avere şi interese personale rămân neverificate, atenţionează Transparency International – Moldova.
Corupţia în Moldova
Corupţia în Moldova (facebook.com)

Transparency International - Moldova atenţionează că la peste un an de la adoptarea pachetului de legi privind integritatea, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nici aşa nu a devenit funcţională. Tergiversarea exagerată a desfăşurării concursului de suplinire a funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte (lansarea cu întârziere a concursului, amânarea şedinţelor Consiliului de Integritate, inclusiv din lipsă de cvorum, extinderile repetate ale termenelor depunerii dosarelor candidaţilor), ar arăta caracterul intenţionat de tergiversare a acestui proces. În lipsa conducerii, precum şi a inspectorilor de integritate desemnaţi/selectaţi prin concurs, verificarea averilor şi intereselor persoanelor care ocupă funcţii publice în Republica Moldova este compromisă.

”În prezent se creează impresia unei lupte acerbe pentru controlul ANI, încercându-se înlocuirea unei persoane cu mandatul expirat cu o altă persoană al cărei mandat va expira în curând, în loc de a se concentra asupra unui concurs transparent de selectare a unui candidat independent, integru şi profesionist.

Trezeşte nedumeriri şi graba cu care la conducerea ANI este propulsată o persoană care anterior s-a opus reformării instituţiei, a luat decizii în situaţie de conflict de interese în cazul decidenţilor din Banca Naţională a Moldovei şi a încălcat disciplina muncii, iar mai recent – nu a trecut testul poligraf. Angajaţii autorităţii sunt ameninţaţi cu pornirea unei anchete interne pentru nesupunere, unei persoane care încă nu a fost desemnată în funcţie, ceea ce ar putea afecta independenţa viitorilor inspectori de integritate”, se arată într-un comunicat al Transparency International - Moldova.

Mai mult, asociaţia de drepturile omului precizează că, în condiţiile transferului puterii la ANI într-un mod confuz şi scandalos, este iminent riscul spargerii bazei de date şi arhivei ANI (declaraţiile de venituri şi proprietate/de avere şi interese personale, hotărârile CNI şi documentele din investigaţiile efectuate) în beneficiul unor grupuri de interese obscure. În acest caz, nimeni nu-şi va asuma răspunderea pentru eventuale nereguli.

Lupta pentru controlul ANI se desfăşoară în preajma alegerilor parlamentare, când va fi extrem de important ca societatea să afle despre integritatea candidaţilor. În prezent, la ANI s-a acumulat un număr considerabil de petiţii şi solicitări de efectuare a controalelor, zeci de mii de declaraţii de avere şi interese personale rămân neverificate. Fără reacţia ANI rămân şi multiplele investigaţii jurnalistice care au scos la iveală proprietăţi luxoase ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, eventuale cazuri de luare a deciziilor în conflicte de interese şi de încălcare a regimului de incompatibilităţi.

Concluzionând cele expuse, Transparency International - Moldova solicită guvernanţilor să depună eforturi reale pentru a asigura funcţionalitatea şi independenţa ANI, una dintre instituţiile de bază menite să prevină corupţia în sectorul public din Republica Moldova.