Transnistria continuă în mod sistematic, intens şi unilateral sporirea prezenţei militare

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie.
Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)

În oraşul Bender s-a desfăşurat vineri şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), comunică Moldpres cu referire la Biroul pentru reintegrare. În cadrul şedinţei, delegaţia moldovenească a solicitat participanţilor la procesul de pacificare să atragă atenţia asupra recentelor acţiuni unilaterale ale părţii transnistrene, îndreptate spre destabilizarea situaţiei în oraşul Bender, raion cu regim sporit de securitate, precum şi asupra ignorării conştiente şi făţişe a principiilor şi mecanismelor operaţiunii de pacificare de către Tiraspol.

În contradicţie cu actele şi înţelegerile anterior adoptate, structurile de forţă din regiunea transnistreană continuă în mod sistematic, intens şi unilateral, să crească numărul militarilor şi întărirea posturilor. În acest sens, delegaţia moldovenească a atras atenţia de nenumărate ori asupra inadmisibilităţii unor astfel de practici, care duc la escaladarea situaţiei şi destabilizează situaţia în Zona de securitate.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova în CUC constată încă o dată că partea transnistreană neglijează principiile de bază ale operaţiunii de pacificare, fapt confirmat prin intenţia de a introduce o unitate militară suplimentară în Zona de securitate. Astfel, la şedinţele din 26 iunie şi 3 iulie a.c., delegaţia de la Tiraspol a insistat neîntemeiat asupra introducerii în agenda şedinţei a subiectului privind dislocarea unei noi unităţi militare în oraşul Bender, raion cu regim sporit de securitate. Din această cauză, agenda şedinţelor nu a putut fi aprobată.

În 2013, Tiraspolul a introdus samavolnic trupe în Bender, iar la insistenţele delegaţiei moldoveneşti, după jumătate de an a fost luată decizia comună de a retrage formaţiunea militară. Din păcate, această decizie nu a fost realizată până în prezent.

În acest sens, delegaţia moldovenească a adresat un apel prin care atrage atenţia asupra faptului că practica acţiunilor unilaterale ale părţii transnistrene pune în pericol mecanismul de menţinere a păcii, fapt care duce la blocarea activităţii Comisiei Unificate de Control şi a Comandamentului Militar Unificat, precum şi la pierderea controlului asupra situaţiei în Zona de securitate de către forţele de menţinere a păcii. În cazul în care această situaţie va fi în continuare ignorată, delegaţia Republicii Moldova în CUC va informa formatul „5+2” cu privire la realităţile create şi va solicita monitorizarea imparţială a situaţiei în Zona de securitate, adoptarea unor măsuri urgente pentru restabilirea transparenţei, eliminarea încălcărilor, precum şi îmbunătăţirea mecanismelor existente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe