Transferul de putere în cadrul regimului chinez se apropie de momentul critic

Zhou Yongkang (S), secretar al Comitetului Politic şi Legislativ în 2007 şi Bo Xilai martie 2011.
Zhou Yongkang (S), secretar al Comitetului Politic şi Legislativ în 2007 şi Bo Xilai martie 2011. (De la stânga la dreapta Teh Eng Koon / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images)

Cel de-al 18-lea Congres al Partidului se apropie rapid, transferul de putere în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) intrând într-o fază critică. Este de aşteptat ca în cadrul Adunării Beidaihe din iulie 2012, principalii lideri de partid să decidă noii lideri ai regimului.

Cu toate acestea, un anunţ în legătură cu cine va conduce PCC în următorii 10 ani nu se va face până în octombrie sau noiembrie, urmând tradiţia secretă privind transferul de putere în cadrul regimului.

În acest an, ca urmare a scandalurilor ce i-au implicat pe fostul viceprimar din Chongqing, Wang Lijun, şi pe fostul secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai, cortina ce învăluia negocierile interne ale regimului a fost dată oarecum la o parte. Cu ajutorul software-ului de eludare a firewall-ului, poporul chinez are acum acces la informaţiile gratuite din întreaga lume.

Numărul din iunie al revistei Chengming din Hong Kong a raportat că doi vicepreşedinţi ai Comisiei Militare Centrale (CMC), opt membri ai CMC, ministrul apărării şi şeful Statului Major General pentru Armata de Eliberare a Poporului (APL) au scris Comitetului Central al Partidului Comunist din China, solicitând ca Hu Jintao să rămână preşedinte al CMC, după cel de-al 18-lea congres.

Se pare că fostul lider de partid, Jiang Zemin, a stabilit un precedent, insistând să deţină poziţia de preşedinte al CMC după ce nu a mai fost secretar general al partidului. O sursă de la Beijing a declarat pentru New Epoch Weekly că facţiuni diferite şi-au oferit sprijinul tacit ca Hu Jintao să îndeplinească funcţia de preşedinte încă un an.

O altă sursă bine informată a declarat pentru New Epoch Weekly că planul original al lui Hu Jintao pentru cel de-al 18-lea Comitet Permanent al Biroului Politic (CPBP) i-a inclus pe vicepremierul Li Keqiang, şeful Departamentului Organizaţional, Li Yuanchao, şeful Biroului general al Comitetului Central, Ling Jihua, şi secretarul de partid din Hunan, Zhou Qiang, care sunt toţi membri-cheie ai fracţiunii comuniste Liga Tineretului, condusă de Hu.

Cu toate acestea, scandalul Wang Lijun a dus la înlăturarea lui Bo Xilai şi l-a implicat pe şeful securităţii interne, Zhou Yongkang. Scandalul a expus şi complotul pentru o lovitură de stat, ai cărei iniţiatori sunt Bo Xilai şi Zhou Yongkang, pentru împiedicarea succesiunii lui Xi Jinping, iar Bo şi Zhou sunt aliaţi apropiaţi ai lui Jiang Zemin.

Suporterii lui Jiang Zemin duc acum o luptă disperată pentru a rămâne la putere. Hu Jintao a fost prin urmare forţat să lase deoparte planul pentru viitoarea succesiune şi s-a concentrat pe menţinerea controlului asupra armatei.

Sursa a afirmat că din moment ce sănătatea lui Jiang Zemin este fragilă, susţinătorii săi vor ca Zhou Yongkang să se agaţe de putere. Ei au fost de acord ca Hu Jintao să păstreze controlul armatei, cu condiţia ca Bo Xilai să nu fie implicat în ancheta actuală asupra lui Zhou Yongkng.

Un site dizident de ştiri în limba chineză din afara Chinei a raportat la sfârşitul lunii mai că numărul de membri Biroului Politic va fi redus de la nouă la şapte.

Un articol din South China Morning Post din Hong Kong, din 8 iunie, a declarat că există posibilitatea ca numărul să fie redus la şapte. Articolul a prezis că în afară de Xi Jinping şi Li Keqiang, printre cei care este posibil să rămână pe listă se află: şeful de partid din Shanghai, Yu Zhengsheng, vice-premierul şi actualul şef de partid din Chongqing, Zhang Dejiang, vicepremierul Wang Qishan, şeful Departamentului Organizaţional, Li Yuanchao, şi şeful Departamentului de Propagandă, Liu Yunshan.

The Post a raportat că membrii de rang înalt ai partidului au organizat un sondaj intern la mijlocul lunii mai, pentru a selecta liderii lor preferaţi pentru următorii 10 ani. Deşi votul nu va fi decisiv în stabilirea liniei exacte de conducere, rezultatele sale vor avea o influenţă importantă asupra selecţiei reale a principalilor lideri de partid, a susţinut raportul.

Aceasta predicţie a stârnit discuţii aprinse online, pentru că nu l-a inclus pe secretarul de partid din Guangdong, Wang Yang - şi cu excepţia lui Li Keqiang şi Li Yuanchao, care aparţin fracţiunii Liga Tineretului a lui Hu Jintao - restul aparţin fracţiunii lui Jiang Zemin.

În ciuda predicţiei The Post, site-ul dizident de ştiri în limba chineză Boxun a declarat recent că potrivit unor noi informaţii, numărul de membri ai Biroului Politic ar putea să rămână în continuare nouă, ceea ce ar însemna că mai mulţi candidaţi vor concura pentru cele două locuri suplimentare.