Traian Băsescu: Victor Viorel Ponta s-a pripit denunţând pactul de coabitare

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Premierul Victor Viorel Ponta s-a grăbit anunţând denunţarea pactului de coabitare, a declarat joi preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acordul de colaborare instituţională este un document politic extrem de important pentru România, a reamintit şeful statului, afirmând că încheierea respectivului acord a ajutat la credibilizarea guvernului.

"Unii dintre cei care au discutat despre Acord căutau să vadă cine sunt garanţii, cine a cerut ca acordul să existe. Afirm că nimeni, niciodată, n-a îndrăznit să ceară premierului sau mie să avem un asemenea acord. Aş fi considerat-o şi eu, sunt convins că şi primul ministru, ca fiind un amestec nejustificat în treburile funcţionale ale unui executiv din România", a mai afirmat Băsescu.

"Repet, nimeni, niciodată, nu a cerut nici mie, nici primului ministru Victor Viorel Ponta, să existe un astfel de acord", a insistat preşedintele.

Vorbind despre ceea ce a generat Pactul de coabitare preşedinte-premier, şeful statului a declarat că, "după lovitura de stat din vara lui 2012", având în vedere că nicio cancelarie occidentală nu privea cu încredere spre Guvern, "a preferat" să genereze un proiect de document, pe care premierul l-a acceptat, în linii mari, în forma propusă de preşedinte.

"În lipsa acestui document ar fi urmat o lunga perioadă de expectativă a cancelariilor care ar fi aşteptat să vadă care e comportamentul guvernului instalat în 2012, (...) România a trecut mai uşor de perioada de suspiciune din 2012, legată de respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei."

Revenind la scrisoarea prin care premierul Ponta a denunţat pactul de coabitare, şeful statului a declarat că Ponta se pripeşte şi că minte, stilul acestuia de a face politică fiind, de altfel, bazat pe minciună:

"Aş vrea să mai fac o menţiune. În scrisoarea trimisă de premier, care denunţă pactul, se citează lucruri pe care nu le-am spus. Eu nu am afirmat niciodată că l-am păcălit pe premier. În niciun caz eu nu am utilizat expresia la adresa primului ministru", a afirmat Băsescu, acuzat de Ponta că ar fi declarat, în cadrul emisiunii "Evenimentul zilei" de la postul B1 TV că "l-a păcălit" cu pactul de coabitare.

"Nu l-am păcălit (pe Ponta n.r.), a fost un lucru foarte serios. Dacă îmi reproşez ceva este faptul că după ce ziaristul, un foarte bun ziarist (Mircea Marian n.r.) a lansat provocarea, nu am reacţionat într-o linie mai clară", a mai susţinut şeful statului.

Reamintim că, în cadrul emisiunii incriminate de premier, Mircea Marian l-a întrebat pe şeful statului dacă l-a păcălit pe premier. Răspunsul lui Băsescu a fost, în context: "Da, da, a fost un politician mai slab decât mine."

Băsescu a mai criticat dublele standarde după care se ghidează premierul, remarcând că, în prezenţa sa, Ponta este foarte politicos, "bine educat, excesiv de bine educat, până la slugarnic" pentru ca apoi, "după ce se îndepărtează" şi este înconjurat de mulţime, să lanseze invective la adresa şefului statului şi a familiei lui.

"Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat şi mie şi familiei. Vă asigur că acesta e comportamentul lui când e la distanţă. Îmi adresează invective, îmi vorbeşte urât, mă trimite la brutărie când e în mijlocul maselor. Mai ales când nu e singur, el trebuie să fie cu cineva ca să fie curajos", a afirmat Băsescu, care a mai remarcat, râzând, că pe Ponta "îl strică anturajul".

Cât despre denunţarea acordului de coabitare, şeful statului a declarat că acest demers nu este potrivit, pactul fiind, în fapt, o confirmare că România îşi va menţine linia politică de până acum, linie agreată de partenerii săi europeni cât şi cei transatlantici.

„De ce nu e potrivită denunţarea acordului? El nu este nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, agreată de toţi partenerii noştri. Unii comentează că sunt doar extrase din Constituţie. Nu e adevărat. Sunt foarte multe lucruri care au făcut obiectul priorităţilor pe care eu le-am avut în politica externă sau de apărare şi care trebuie menţinute", a explicat Băsescu.

"Când anunţi că denunţi un astfel de acord toţi se vor întreba dacă va face România un parteneriat strategic cu China, cu Rusia? Noi avem acorduri de cooperare cu China care vizează în mod deosebit cooperarea economică, dar politic vorbind, partenerii noştri strategici sunt NATO, UE, SUA. Nu avem dreptul ca în astfel de momente, când avem situaţia pe care o avem, să dăm cancelarilor impresia că prin denunţare se pot schimba şi liniile strategice ale politicii externe. Cred că e greşită denunţarea”, a afirmat Băsescu.

Mai mult, acordul este o garanţie că ne continuăm politicile de securitate, a mai arătat preşedintele.

De asemenea, documentul ar trebui să fie o garanţie pentru respectarea independenţei juridice, a completat Băsescu:

„Undeva în acest document se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm deciziile instanţelor, să nu atacăm hotărârile judecătoreşti, DNA, DIICOT, Parchetul General. Chiar zilele trecute purtătorul de cuvânt al lui Ponta, dl Şova, eticheta unele procese ca fiind politice. La asta vrea să folosească denunţarea acordului?”, s-a întrebat şeful statului.

Totodată, în pactul de coabitare există referinţe la accelerarea procesului de integrare în UE şi în NATO, iar denunţarea sa ar da naştere întrebării:"accelerăm, temporizăm procesele de integrare?"

„Până una alta, aveam un document politic şi toţi ştiau că ne propunem accelerarea proceselor de integrare. Accelerăm drumul spre Schengen, zona euro sau, prin denunţare vedem ce o să fie? Criteriile de la Maastricht sunt toate îndeplinite. Iată întrebări la care vor trebui date răspunsuri în perioada următoare”, a explicat Băsescu.

De asemenea, în pactul de coabitare se regăseşte înscris, ca obiectiv de interes naţional, şi absorbţia fondurilor europene. Şeful statului susţine că, văzând absorbţia catastrofală şi propaganda făcute pe seama proiectelor de pe vremea guvernului Boc, probabil că premierul denunţă acordul pentru a ieşi şi din această obligaţie pe care o avea.

„Pentru a-i aduce aminte şi premierului şi comentatorilor care nu aşează importanţa politică a acestui document acolo unde se află, aş cita din raportul Comisiei Europene privind MCV. La pagina 7 găsim: "Noul guvern şi-a făcut deja cunoscut angajamentul faţă de independenţa sistemului judiciar în cadrul acordului instituţional de colaborare dintre premier şi preşedinte". Premierul s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest acord, pentru că îl ajută şi îl scuteşte de multe explicaţii, şi pe el, şi guvernul, şi dă partenerilor noştri sentimentul de stabilitate în drumul european al României şi în respectarea statului de drept”, a adăugat preşedintele.

În final, Traian Băsescu a lansat un apel către premierul Ponta, cerându-i să-şi reanalizeze decizia de a denunţa pactul de coabitare. „Pot să cred şi faptul că fiind foarte cald ieri poţi deveni nervos, accept şi ideea că premierul nu s-a uitat la emisiune şi nu a văzut exact ce am spus eu şi ce a spus ziaristul şi a mers pe preluările televiziunilor. Răspunsul meu nu a fost suficient de prompt, dar în niciun caz nu îmi poate atribui termenul citat în scrisoarea pe care mi-a trimis-o pentru a denunţa acordul”, a concluzionat preşedintele.