Traian Băsescu: Suntem o naţiune care trăieşte în două ţări, după decizia lui Stalin şi Hitler

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Aflându-se la Chişinău, în cadrul unor dezbateri cu tema „Viitorul Republicii Moldova în contextul noilor evoluţii geopolitice”, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu a declarat că unirea României cu Republica Moldova a devenit obiectiv de ţară pentru România încă în anul 2013. Mai mult decât atât, în opinia acestuia, obiectivul unirii dintre cele două state nu este o chestiune de ambiţie ci o necesitate şi pentru România şi pentru Republica Moldova, noi fiind la acest moment o naţiune care trăieşte în două ţări independente, după decizia lui Stalin şi a lui Hitler.

Potrivit fostului lider de la Cotroceni, în Moldova există două categorii de politicieni. Din prima categorie ar face parte politicieni care spun că în Constituţia Republicii Moldova scrie că „suntem neutri”, iar răspunsul meu pentru ei este, „da sunteţi atât de neutri încât aveţi teritoriul ocupat, în Transnistria”. Mai mult decât atât, Băsescu a specificat că nu cunoaşte până în prezent ca măcar vreo ţară de pe glob să fi spus „noi recunoaştem neutralitatea Republicii Moldova”.

„Eu am văzut argumentele socialiştilor, ele nu rezistă dintr-un motiv simplu, în primul rând cultural. Poporul Republicii Moldova este majoritar popor român, şi nu va putea fi integrată niciodată în Uniunea Euro-Asiatică. Ca să fii într-o Uniune e nevoie şi de o frontieră comună, or Republica Moldova nu are frontieră comună cu Uniunea Euro-Asiatică, dar are frontieră comună cu Uniunea Europeană şi cu NATO”, a declarat Traian Băsescu.

Cea de-a doua categorie de politicieni ar fi cei care vând iluzia Uniunii Europene, cu care politicianul român menţionează că va fi mai sever pentru că nu există un politician în Republica Moldova căruia cineva din UE, măcar un lider al unui stat mare şi influent să-i fi spus, „dragul meu, veţi intra în UE”. Totodată, ex-preşedintele României a precizat că în prezent acest angajament al Uniunii Europene „nu există şi nu cred că va exista”.

„Prioritatea Uniunii Europene, cu privire la extindere este legată de balcani, prioritate declarată, iar acest proces va implica 15-20 ani. Nu va fi vreodată, după părerea mea, o declaraţie a UE care să indice spre Moldova şi Ucraina. Înţelegerea mea în cei 10 ani cât am fost în Consiliul Europei este că frontiera UE este pe Prut. Republica Moldova are cel mult şansa să rămână cu un Acord de Asociere cu UE”, a adăugat Băsescu.

Astfel, în opinia politicianului român, unica soluţie fezabilă şi de prosperitate pentru Moldova este unirea. „Atunci eu vin şi zic, „haideţi să ne amintim că suntem români”. O spun cu convingerea că mai devreme sau mai târziu, istoria mă va confirma”.

Pe de altă parte însă, Băsescu a explicat că România nu poate vorbi despre unirea cu Basarabia, ci cu Moldova, întrucât frontiera tradiţională istorică ar fi pe Nistru şi nu dincolo. Mai mult decât atât, România nu ar putea absorbi un conflict cu Federaţia Rusă pe propriul teritoriu şi atunci abordarea pragmatică a fostului preşedinte român ar fi ca unirea să se facă în etape.

„Prima etapă este că dacă vom ajunge vreodată ca 50 la sută plus 1 din cetăţenii RM să vrea unirea, să se facă. Transnistria nu poate fi soluţionată decât printr-o negociere România-Federaţia Rusă-Ucraina-Uniunea Europeană, probabil şi Statele Unite. România nu poate accepta nimic în afara actului final de la Helsinki care spune foarte clar cum se modifică frontierele în Europa. La punctul 1 scrie foarte clar, „frontierele în Europa se pot modifica prin negociere şi decizii politice””, a conchis Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe