Traian Băsescu: Rusiei nu i se poate cere să susţină gratuit sistemul energetic al Ucrainei

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Rusiei nu i se poate cere să susţină gratuit sistemul energetic al Ucrainei, a declarat Băsescu miercuri, invitat la Adevărul Live, comentând scrisoarea prin care Vladimir Putin anunţă 18 lideri ai unor ţări europene - inclusiv Ucraina - că ar putea sista livrările de gaze către ucraineni.

"Trebuie să privim lucrurile corect. Ucraina recunoaşte o datorie de 2,2 mld dolari către Gazprom. Nimănui nu trebuie să îi ceri să-ţi livreze gaze fără să plăteşti" a afirmat preşedintele, declarând că scrisoarea lui Putin este corectă în opinia sa, datoria Ucrainei fiind un fapt ce nu poate fi negat.

O altă problemă corectă ridicată de Putin, din punctul de vedere al lui Băsescu, este riscul ca, dacă Rusia nu mai livrează gaze Ucrainei, pe fondul datoriei acestei ţări, Ucraina să preleveze gaze din conducte prin care Gazprom livrează gaze către alte ţări din Europa.

"Mi se pare incorect că Moscova a mărit cu 80% preţul gazului pentru Ucraina într-un moment când ştia că Ucraina e într-o criză teribilă" a completat însă Băsescu.

"Scrisoarea lui Putin e corectă, în opinia mea. Punctul legat de datoria Ucrainei e un punct. Pe de altă parte arată riscul ca Ucraina să preleveze gaze din conducte dacă Gazprom stopează livrarea către Ucraina, dar menţine livrarea către Europa", a afirmat Băsescu

Ucraina trebuie să îşi plătească datoria, a concluzionat Băsescu, declarând că UE ar trebui să ajute Ucraina să îşi plătească datoria către Federaţia Rusă. De altfel, problema datoriei Ucrainei a fost discutată şi în ultimul Consiliu European, a declarat Băsescu, afrimând că decizia la nivel de UE a fost ca Ucrainei să nu i se dea bani acum să îşi plătească datoria, aşteptându-se încheierea acordului cu FMI.

"Dăm acum Ucrainei bani să-şi plătească datoria? Decizia a fost nu, să aşteptăm încheierea acordului Ucrainei cu FMI. "

"Părerea mea e că Ucraina trebuie să ceară reeşalonarea datoriei către Rusia pentru gaze.(...) Trebuie încercată reeşalonarea, nimeni nu îi poate cere să pună jos două miliarde în situaţia în care e. (...) E clar că Ucraina trebuie ajutată de FMI, CE, Banca Mondială să rezolve problema." a mai afirmat Băsescu, afirmând că scrisoare lui Putin, care a fost exagerat interpretată stă în criterii tehnice.

"Sigur, putem să mergem şi în latura cealaltă: de ce acum Rusia ameninţă? E simplu, pentru că e o datorie de 2 miliarde euro", a completat şeful statului.

Băsescu a reamintit că pe lângă "mult interpretata" scrisoare prin care Putin ameninţă practic că va sista livrările de gaze către Ucraina dacă Kievul nu-şi plăteşte datoria de de 2,2 miliarde USD către Gazprom şi cere implicarea Europei în soluţionarea acestei datorii, şi Gazpromul a trimis o scrisoare, în care se citează articole din contractul bilateral cu compania de gaze din Ucraina.

"Federaţia Rusă a arătat o plajă în care poate rămâne în zona comercială, fără să intre în zona politică. Este şi o zonă politică în abordarea ruşilor dar scrisoarea lui Putin ţine de comercial" a afirmat Băsescu, arătând că, atâta vreme

Cât despre faptul că Gazprom cere Ucrainei să plătească în avans pentru livrările de gaze în viitor, Băsescu s-a limitat să comenteze că măsura este exagerată, opinând că se puteau găsi "soluţii de mijloc".