Traian Băsescu: Rusia nu se va opri până nu cucereşte sudul Ucrainei şi Gurile Dunării

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Invitat luni seara la B1 TV, fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că Rusia nu se va opri până nu va cuceri sudul Ucrainei şi că România ar fi trebuit să fie îngrijorată de Moscova, adăugând că Putin va ajunge la Gurile Dunării imediat ce va prinde momentul oportun.

„Toate statele şi-au mărit capacitatea de apărare. Norvegia, Suedia, au luat măsuri de creştere a bugetelor apărării. Cred că şi în România, sute, mii de militari, echipament greu de luptă se dislocă din Vestul Europei în România şi în ţările baltice, sunt costuri. Dacă aş fi fost premier, preşedinte, aş fi spus creştem bugetul apărării cu 200, 300 de milioane de euro. Cred că ar fi fost un răspuns politic corect în care România s-ar fi arătat îngrijorată de situaţia din regiune.", a declarat fostul şef al statului.

"Rusia nu se va opri până când nu controlează tot sudul Ucrainei până la gurile Dunării. Acest tandem Crimeea-Gurile Dunării îi face stăpânii Mării Negre. (..) Fără gurile Dunării sunt jupâni, dar nu şi stăpâni, pentru că gurile Dunării îi oferă culoar până în inima Europei.”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Vorbind despre preşedintele rus, Vladimir Putin, fostul şef al statului l-a caracterizat pe acesta drept un om inteligent, dar inflexibil.

„Am avut două întâlniri oficiale. Una la Moscova şi una la Bucureşti. Şi am avut discuţii între patru ochi, alte trei, sau patru, la summit-ul la care participa şi România şi Rusia. Nu cred că am avut discuţii mai scurte de 30-45 de minute. E un om inteligent şi extrem de inflexibil pe ce crede despre Federaţia Rusia şi obiectivele ei. E extrem de inflexibil”, a explicat Băsescu.

"Occidentul a ratat ocazia să-l oprească pe Putin, nu-l va opri. Putin va ajunge la Gurile Dunării imediat ce prinde momentul oportun. Acum l-au lovit şi cu sancţiunile, şi cu preţul petrolului. Dacă avea preţul petrolului la 100 de dolari... Putin are 40.000 de soldaţi în Crimeea, la o azvârlitură de băţ de Odessa.

România nu trebuie să fie vecină cu Rusia. De câte ori am fost vecini, ne-a mers prost.", a mai declarat Băsescu.

Comentând faptul că în Moldova, comuniştii vor ca Raionul Taraclia să primească statul special, fostul preşedinte a declarat ca Transnistria e precum Kaliningrad:

"Când am avut ocazia să discut foarte privat cu liderii moldoveni, le-am spus că ar putea ajunge să aleagă: spre Vest fără Transnistria, sau să rămână cu Transnistria. Nu au curaj să spună, dar eu am conştiinţa împăcată că le-am spus-o. Ideal ar fi să se consolideze Ucraina şi să facă schimb de teritorii: ia-ţi Transnistria şi dă-mi înapoi sudul Basarabiei", a adăugat Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne