Traian Băsescu: România pierde teren în Republica Moldova în favoarea Moscovei

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu este de părere că forţele pro-europene şi pro-româneşti pierd foarte mult teren în Basarabia, unde odată cu ieşirea în stradă a forţele pro-ruse, se formează un mediu cu influenţă din partea Moscovei.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

„Cred că România a cedat prea mult din zonele în care aveam o politică hard, aş putea spune, în relaţia cu Rusia, în relaţia cu Republica Moldova, în efortul de a ţine echilibrul cu influenţa Moscovei în Republica Moldova. Mă uit acum la ce se întâmplă: de unde până acum câteva luni aveam în stradă forţele pro-europene, acum avem în stradă forţele pro-ruse şi niciun echilibru nu se aşază, parcă forţele pro-europene şi pro-româneşti pierd foarte mult teren în Republica Moldova”, a menţionat Traian Băsescu, sâmbătă, la Sinaia, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară şi al Colegiului Naţional al formaţiunii, relatează infoprut.ro.

Tot aici, fostul şef de la Cotroceni a ţinut să avertizeze şi asupra slăbirii relaţiilor cu Statele Unite ale Americii. „Se pare că se abandonează uşor-uşor şi ideea practică, pentru că politic nu o spune nimeni, dar este evident că slăbim şi acel formidabil pilon de securitate pentru România, care este relaţia cu Statele Unite. România nu are partener mai important în ceea ce priveşte propria ei securitate decât Statele Unite.”

În opinia lui Băsescu, citat de Mediafax, în ceea ce priveşte securitatea naţională a României „parteneriatul strategic cu Statele Unite este de neînlocuit. Nu-l poţi înlocui cu relaţii cu Iordania, cu relaţii cu China sau cu relaţii cu oricine altcineva. Şi cu atât mai puţin cu relaţii cu Federaţia Rusă, despre care eu nu spun să nu avem relaţii; putem avea relaţii comerciale, relaţii economice, dar securitatea României nu înseamnă nici Bruxelles, nu înseamnă nici Moscova, nu înseamnă nici Aman, înseamnă Washington”.

În ultima perioadă, Traian Băsescu este auzit tot mai des subliniind faptul că unirea cu Moldova de peste Prut ar trebui să fie următorul proiect de ţară pentru România, după aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.