Traian Băsescu: Ponta câţi bani ai luat pentru Roşia Montană?

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu, invitat luni la Adevărul Live, a lansat o serie de atacuri la adresa liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Proiectul Roşia Montană a fost unul din subiectele centrale abordate, în contextul în care duminică seara 3.000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii şi în Piaţa Victoriei împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, care a primit marţi aviz pozitiv din partea Guvernului Ponta şi urmează acum să fie dezbătut în Parlament.

Proteste similare au avut loc şi la Roşia Montană, Timişoara, Bistriţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Bârlad, Târgu Mureş, Alba Iulia, şi chiar în Viena, Budapesta, Praga, Londra şi Bruxelles.

Traian Băsescu a precizat că a primit analizele despre proteste şi a subliniat că, personal îşi asumă poziţia precedentă referitoare la Roşia Montană, dar nu poţi face ceva împotriva societăţii, adăugând că ar putea declanşa un referendum naţional pe această temă.

”Ponta câţi bani ai luat pentru Roşia Montană?

Şeful statului a criticat faptul că premierul Victor Ponta nu a organizat o dezbatere în Guvern referitoare la subiect şi a dat direct o lege specială.

”Sunt un partizan al mineritului, dar nu poţi face ceva împotriva societăţii şi calea nu este să păcăleşti lumea. Să dedici o lege Roşiei Montane este o laşitate. Nu e nevoie de o lege, ci e suficientă o hotărâre de Guvern. E tipică laşitatea actualului Guvern. Guvernul trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema, ar fi perceput semnalele societăţii şi deschidea un dialog”, a declarat Traian Băsescu.

”Spaima mare legată de Roşia Montană e cianura”, a continuat preşedintele. ”Aici trebuia discutat cu nişte specialişti. Peste tot, aurul se extrage prin cianurare, nu e altă metodă, dar România are incidentul de la Baia Mare şi societatea reacţionează. Hai să deschidem un dialog cu societatea.”

Traian Băsescu a subliniat că ar putea declanşa un referendum naţional pe tema Roşiei Montane pentru că ”problema este de interes major”. Acesta a adăugat că referendumul ar putea fi organizat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

"Subiectul Roşia Montană a fost o problemă de actualitate şi în timpul guvernului Boc. Eu am fost un partizan al proiectului, dar Emil Boc nu a fost şi de aceea proiectul nu s-a făcut. Ştiu discuţiile dintre Boc şi RMGC, participarea companiei româneşti din Baia Mare era de 19% şi a cerut 25%. El a ajuns la cifrele astea, dar a zis: nu pot da drumul acestui proiect, nu cred în el. Nu am forţat nota. Din câte înţeleg, Ponta nu a modificat cifrele, dar a aprobat proiectul", a declarat Traian Băsescu.

"Vă aduceţi aminte cum ţipa Victor Ponta din opoziţie câţi bani a luat Băsescu pentru semnarea proiectului de la Roşia Montană şi nici nu semnasem nimic, acum îl întreb eu: Ponta câţi bani ai luat să semnezi pentru Roşia Montană?", a afirmat şeful statului.

”Dl. Ponta când e prim-ministru semnează începerea exploatării, dar când vede că sunt reacţii spune că e şi parlamentar şi votează împotrivă. Asta este laşitate. Ce spun investitorii când văd aşa ceva? Nu ai o politică, eşti inconsecvent”, a concluzionat preşedintele.

Băsescu îşi menţine poziţia

”Aş vrea să subliniez: îmi menţin punctul de vedere că este o oportunitate pentru România, dar trebuie să vedem dacă avem soluţii care să ne facă să spunem da. Hai să creăm locuri de muncă în acest sector. Fluctuaţiile la aur, petrol sunt mari, în funcţie de mersul economiei. Vreau să ştiţi că am un punct de vedere extrem de ferm, atât pentru mineralele care generează redevenţe şi le exploatăm, cât şi pentru ţiţei, vânzările de acţiuni la marile companii.

Aceşti bani trebuie puşi într-un fond de investiţii. Societatea se simte frustrată pe bună dreptate: la CFR Marfă şi eu am contribuit să se dezvolte compania. De ce se îndreaptă resursele numai pentru creşterea veniturilor la bugetari? Nu am încă informaţia, care e nivelul pieţei, dar cred că o redevenţă de 6% este una relativ consistentă. Dacă mai ai şi participare de 25%, dacă ţi se întoarce o mare parte din banii investiţi, cred că ieşi la o sumă destul de frumoasă din ce se investeşte. Dar e o apreciere superficială”, a declarat şeful statului.