Traian Băsescu pierde procesul privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei RM

Decretul de acordare a cetăţeniei RM lui Traian Băsescu urma a fi contestat în judecată, fapt indicat expres de CCM, însă Igor Dodon a ales calea ilegală semnând un alt decret de retragere a cetăţeniei, afirmă avocatul Andrei Bivol.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătoria Chişinău a respins luni, 22 ianuarie cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului lui Igor Dodon de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova. Instanţa de judecată a calificat solicitările fostului preşedinte al României ca fiind nefondate.

”Nu-mi este clar care au fost motivele respingerii cererii, dar e hotărârea instanţei şi trebuie respectată. Mă voi sfătui cu avocatul şi voi decide dacă vom ataca sau nu hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel”, a declarat Traian Băsescu după şedinţa de judecată.

Potrivit avocatului fostului preşedinte al României Andrei Bivol, hotărârea primei instanţe ar fi absolut ilegală deoarece Igor Dodon a încălcat în mod flagrant procedura de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Acest lucru fiind făcut în lipsa unei propuneri din partea Ministerului de Interne, SIS sau a altor organe abilitate, astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, în speţă a avut loc retragerea arbitrară a cetăţeniei.

”Legea cetăţeniei RM şi Regulamentul de atribuire a cetăţeniei nu prevăd obligaţia de a prezenta informaţii despre faptul figurării persoanei în procese penale, circumstanţe invocate şi trâmbiţate de Igor Dodon. Legislaţia indică o listă specifică a actelor pe care Traian Băsescu a îndeplinit-o, iar statul R. Moldova nu a solicitat alte informaţii suplimentare de la acesta”, a adăugat avocatul.

Mai mult, Andrei Bivol a ţinut să atenţioneze că pretinsele carenţe de procedură la acordarea cetăţeniei lui Traian Băsescu nu puteau fi corectate prin retragerea acesteia. Decretul lui Nicolae Timofti urma a fi contestat în instanţă de judecată, fapt indicat expres de către Curtea Constituţională a Moldovei. Preşedintele Dodon însă a decis să meargă pe calea uşoară şi ilegală în acelaşi timp şi a emis decretul de retragere încălcând legea.

În context, expertul Veaceslav Negruţă de la Transparency International Moldova a ţinut să sublinieze că Poroşenco l-a lipsit de cetăţenie pe Saakashvili, Dodon l-a lipsit de cetăţenie pe Băsescu. "Motivele" invocate - identice. ”Plagiat? Regimuri gemene şi scenarii electorale.”

Menţionăm că Traian Băsescu a devenit cetăţean al Republicii Moldova pe 20 octombrie 2016. La 3 ianuarie 2017 Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti acordate fostului preşedinte al României.