Traian Băsescu: Nu există serviciu de informaţii serios care să nu aibă oameni în presă

Nu există serviciu de informaţii serios care să nu aibă oameni în presă, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Invitat în platoul B1 Tv, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a vorbit din nou despre controversata problemă a ofiţerilor acoperiţi.

"Legat de faptul că sunt acoperiţi în presă. Nu există serviciu de informaţii serios care să nu aibă oameni în presă. De regulă, serviciile secrete folosesc aceşti oameni în teatre de război. Nu îi confundaţi cu ofiţerii acoperiţi. Sunt agenţi de influenţă, invitaţi la discuţii, la SIE, la SRI. Li se explică anumite lucruri şi ei pe urmă le promovează în presă", a explicat Traian Băsescu.

Legat de declaraţiile făcute de fostul premier Victor Ponta în ultima vreme, potrivit cărora printre liderii social-democraţi s-ar afla şi un ofiţer acoperit, liderul PMP a precizat că, "din păcate, am ajuns la stadiul în care facem un joc politic pe seama serviciilor secrete".

Fostul şef de stat a subliniat că are certitudinea că atât Victor Ponta, cât şi deputatul Sebastian Ghiţă au fost ofiţeri acoperiţi ai serviciilor de informaţii.

"În ceea ce mă priveşte, eu nu am dubii, dar nu am dovezi la Ponta şi Ghiţă. Ghiţă mă ameninţa cu chemarea la comisii. Foarte bine. Să mă cheme. Am spus că nu am cum să dovedesc, pentru că aşa ceva nu ai cum să dovedeşti. Nu ai cum să dovedeşti că există hotărârea lui Ponta care a secretizat pentru totdeauna rezerviştii din serviciile secrete".

Vreau să precizez că, în mod categoric, aceşti oameni, după ce au devenit membri ai Parlamentului, nu au mai fost ofiţeri acoperiţi, au fost trecuţi în rezervă şi cu asta basta. Serviciile secrete nu ar încălca legea. Nu numai persoana ar fi în dificultate, dar serviciul secret ar exploda dacă ar avea ca ofiţer acoperit activ un procuror, un judecător, un parlamentar.

Asta nu au voie să facă şi vă pot asigura că nu au încălcat legea după ce m-am instalat la Cotroceni. A fost una dintre primele atenţionări făcute şi în CSAT, în care am atenţionat cu privire la respectarea legii din acest punct de vedere", a mai declarat Traian Băsescu.