Traian Băsescu: Noul Cod Fiscal, extrem de riscant. Politica socială a lui Ponta va fi plătită tot de români

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

În cadrul unui interviu acordat Digi24, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat nemulţumit de noul Cod Fiscal, pe care l-a catalogat drept "extrem de riscant", şi a avertizat că politica socială a premierului Victor Ponta va fi plătită, în următorii ani, tot de români, la fel cum a fost plătită şi politica lui Călin Popescu Tăriceanu din 2007-2007, pe vremea când a fost şef al Executivului.

"Este extrem de riscant. Este exact politica pe care a avut-o Tăriceanu, politică ce ne-a dus în pragul colapsului. Creştere economică prin creşterea consumului, adică luaţi bani din economie, transferaţi la populaţie, care să cheltuiască. Din păcate, ce nu înţelege Ponta, nu a înţeles nici Tăriceanu: stimularea excesivă a consumului duce la creşterea importurilor, pentru că România nu produce intern atât cât ar consuma românii dacă au bani.

Creşterea importurilor nu face decât să ne dezechilibreze din nou deficitul de cont curent, diferenţa dintre exporturi şi importuri. O creştere economică prin stimularea consumului nu este o creştere economică sănătoasă. Eu cred foarte mult în creşterea economică generată de propria-ţi dezvoltare. Gândiţi-vă că banii cu care s-au făcut pomeni prin noul Cod Fiscal se băgau în investiţii", a precizat Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a evidenţiat că Guvernul Ponta a tăiat trei ani la rând din investiţii ca să dea pensii speciale, să mărească alocaţii... lucruri care, în opinia lui, deşi erau necesare nu erau prioritatea zero. Nu mărirea sprijinului social era prioritatea, ci infrastructura - autostrăzi, căi ferate, realizarea de proiecte de consolidare a malurilor, râurilor care inundă, protecţia mediului, aici erau proiecte uriaşe.

"Ca spre exemplu Canalul Siret-Bărăgan, Canalul Bucureşti-Dunăre ar fi fost investiţii care ameliorau mediul, creau infrastructuri noi, variante noi de transport, din păcate guvernul Ponta a tăiat bani de la investiţii şi i-a dus în suport social. Nu zic că e rău, dar în anii următori va fi plătită această politică, va fi plătită tot de români, la fel cum a fost plătită politica lui Tăriceanu din 2007-2008. A luat toţi banii şi a dat cu ei în populaţie şi rezultatul a fost că-n 2009 am intrat într-o mare dificultate şi-n 2010 am ajuns la măsurile la care am ajuns", a subliniat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne