Traian Băsescu: INS a dat datele reale la Eurostat şi incomplete pe piaţa românească

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri seara pe postul B1 TV că Institutul Naţional de Statistică a dat datele corect la Eurostat, însă pe piaţa românească a dat datele incomplete, arătând că e foarte greu de diferenţiat neglijenţa de comanda politică.

„INS a dat datele corect, complet la Eurostat şi incomplet pe piaţa românească. E foarte greu să vezi unde e neglijenţa, unde e comanda politică. Dar e evident că Ponta nu avea nevoie să audă cuvântul recesiune în campanie. Probabil că ceva s-a întâmplat acolo şi a spus hai să nu dăm şi la intern ce a dat şi la Eurostat”, a declarat preşedintele.

„Şeful INS nu merită scuzat. Am auzit politicieni spunând că este recesiune tehnică. Nu, este recesiune”, a mai precizat şeful statului.

S-a cerut demisia preşedintelui INS

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu au cerut demisia de urgenţă a preşedintelui Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, după ce instituţia pe care o conduce a omis să prezinte public datele corecte în condiţiile în care România a intrat în recesiune, fiind necesară intervenţia Eurostat, oficiul de statistică al UE, pentru a se clarifica situaţia.

Şeful INS a declarat pentru hotnews.ro că INS a transmis datele către Eurostat încă de marţea trecută, dar nu le-a prezentat publicului în comunicatul de joi pentru că "s-a folosit un model de comunicat din 2009".

Premierul Victor Ponta a susţinut că nu ştia despre această problemă legată de datele de la INS, argumentând că instituţia este coordonată de Eurostat.