Traian Băsescu face apel la Putin să intervină pentru buna funcţionare a misiunii OSCE în Ucraina

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cerându-i acestuia să facă uz de autoritatea sa pentru a permite "buna funcţionare a Misiunii OSCE în estul Ucrainei" şi pentru a "condamna ferm" acţiunile separatiştilor pro-ruşi din localitatea Slaviansk care au reţinut opt observatori occidentali membri ai Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Slavyansk, pe 25 aprilie.

Liderul paramilitarilor, Viceslav Ponomarev, primar autoproclamat al Slavianskului, i-a prezentat pe observatori drept „prizonieri de război”, precizând că-i va elibera în schimbul unor persoane deţinute de către autorităţile ucrainene. Observatorul OSCE din Suedia, suferind de diabet, a fost „eliberat”, duminică, restul observatorilor urmând a fi negociaţi.

"Acţiunea de reţinere a reprezentanţilor din cadrul Misiunii OSCE chemaţi să monitorizeze situaţia din estul Ucrainei este un atac direct la eforturile internaţionale de detensionare a situaţiei şi un gest ilegal din partea unor forţe paramilitare ilegitime. Tendinţa de negociere a eliberării membrilor misiunii, care au statut diplomatic, de către răpitori, contra unor infractori deţinuţi de autorităţile legale ale unui stat, are elementele unei luări de ostatici şi a acţiunilor unui grup terorist", declară preşedintele Băsescu, conform unui comunicat postat pe site-ul preşedinţiei.

"Orice acţiune de reţinere ilegală, răpire, utilizare a civililor paşnici ca scuturi umane în operaţiuni separatiste este în măsură să antreneze răspunderea penală pentru infracţiuni la adresa drepturilor omului. România condamnă orice separatism şi utilizarea presiunilor de tip militar în soluţionarea unor deziderate de natură politică", se mai precizează în comunicat.

Până să îi condamne pe paramilitarii pro-ruşi din Ucraina, Kremlinul condamnă conducerea de la Bucureşti.Citând declaraţiile consilierului "onorific" al lui V. Ponta, Ionel Blănculescu, care a afirmat la începutul lunii că scutul antirachetă de la Deveselu şi majorarea numărului de soldaţi americani la baza Kogălniceanu fac din România o "ţintă perfectă", "nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat", Vocea Rusiei afirmă că politica de apropiere a României de SUA, exerciţiile militare comune etc. sunt criticate "atât de politicieni cât şi de români".

De asemenea, Federaţia Rusă, care are comasat la graniţa cu Ucraina un dispozitiv complet pregatit de război (tancuri, blindate, elicoptere, avioane etc.) acuză România că trimite unităţi militare, camioane, precum şi sisteme de lansare a rachetelor sol-aer spre graniţele de est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne