Traian Băsescu: Din cauza prezenţei lui Dodon, România nu se poate implica într-un parteneriat cu R. Moldova

România nu se poate implica într-un parteneriat cu R. Moldova deoarece Igor Dodon vrea în Uniunea Vamală a lui Putin chiar dacă ţara are un Acord de Asociere cu UE, afirmă Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu susţine că din cauza prezenţei lui Igor Dodon în fruntea statului este extrem de greu ca Preşedinţia României să se implice într-un parteneriat cu Republica Moldova.

„Când ţara are un preşedinte care vrea în Uniunea Euroasiatică în timp ce are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană, ce poate face România, cum s-o susţină? Când preşedintele, cel mai legitim om politic din ţară spune: nu mă interesează, eu vreau în Uniunea Vamală, eu vreau cu Putin, eu vreau să vând Transnistria, cum se poate implica România?”, a declarat Băsescu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Fostul preşedinte al României crede că relaţia cu R. Moldova este esenţial a fi controlată, gestionată ca principal jucător de preşedintele român şi cel moldovean.

„Ei sunt tandemul care poate s-o împingă înainte, dar nu îl văd pe Iohannis mergând să intre în aventura în care am intrat eu cu Voronin. Parteneriat care s-a dovedit netrainic, pentru că Voronin n-a fost sincer”, a adăugat politicianul român.

„Eu nu sunt un oficial al statului român, nu pot vorbi în numele României, dar prin experienţa şi cunoştinţele pe care le am la Bruxelles, pot să încerc să ajut R. Moldova în condiţiile în care statul român din cauza prezenţei lui Dodon nu se poate implica într-un parteneriat cu R. Moldova”, a conchis Traian Băsescu.