Traian Băsescu a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor din funcţia de ministru al Culturii

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni, că a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor din funcţia de ministru al Culturii, după ce a aşteptat trei lui ca Guvernul să facă gestul minimal de a veni dacă nu cu o nouă nominalizare, măcar cu propunerea unui ministru interimar.

”Aştept de trei luni un înlocuitor pentru ministrul Culturii, constat că Guvernul nu face nici măcar gestul minimal - nu a nominaliza un ministru, ci de a desemna un ministru interimar. Am semnat decretul de revocare a domnului Kelemen Hunor, cred că niciodată nu am avut atâta răbdare cât am avut cu cazul Hunor, dar s-a întrecut măsura”, a declarat Băsescu, citat de postul B1 TV.

Şeful statului a mai declarat că este necesar să existe un ministru al Culturii şi nu a uitat să îl persifleze pe Victor Ponta, care a ales să îi ceară lui Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, să sesizeze CSM asupra faptului că un magistrat a dat, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi în loc să numească un ministru care să rezolve pe calea negocierii problema.

”Acum nu există un ministru al Culturii şi cred că era necesar să existe decât să ataci justiţia pentru hotărârile ei. Mai bine rezolvai problema 'Cuminţeniei Pământului' prin negociere directă, faţă de cele 2,5 miliarde cât s-au dat la administraţiile locale. Ce însemnau 20 de milioane de dolari cu care să se negocieze cu proprietarii statuii lui Brâncuşi? Cred că aici Guvernul greşeşte contestând inutil şi fără acte. Nu există acte, m-am documentat”, a declarat Băsescu, demontând afirmaţiile lui Ponta care susţine că singura operă a lui Brâncuşi din ţară a fost retrocedată, printr-o decizie a instanţei, în ciuda faptului că la dosar erau toate documentele care indicau că statuia fost cumpărată de statul român.

Reamintim că, la mijlocul lunii iulie, Kelemen Hunor a anunţat că va intra în cursa pentru prezidenţiale şi că începând cu data de 1 august se va retrage din posturile pe care le deţine în Guvern. Ulterior, prezidenţiabilul UDMR a desemnat-o ca înlocuitoare pe Rozalia Biro, nominalizarea acesteia fiind însă respinsă la începutul lui august de preşedintele Băsescu, pe motiv că dna Biro nu cunoaşte suficient de bine limba română. De atunci premierul nu a mai făcut nicio nominalizare pentru portofoliul de la Cultură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne