Traian Băsescu a ales. O susţine pe Elena Udrea în cursa pentru Cotroceni

Cristian Diaconescu si Elena Udrea
Cristian Diaconescu si Elena Udrea (Epoch Times România)

Deşi a fost primul care a semnat pentru susţinerea candidaturii lui Cristian Diaconescu, fostul său consilier, preşedintele Traian Băsescu s-a răzgândit odată cu schimbarea opţiunii conducerii PMP şi a decis să o susţină pe Elena Udrea, noul prezidenţiabil al formaţiunii. Anunţul a fost făcut miercuri seară în cadrul unui interviu acordat B1 TV.

„Am fost un susţinător fără rezerve al PMP-ului. Categoric susţin candidatul la funcţia de preşedinte al României al acestui partid. A fost Cristian Diaconescu, l-am susţinut, până când a anunţat că e independent. În acel moment, susţinerea mea pentru el nu mai poate funcţiona. Azi e Udrea. Categoric o voi susţine pentru că e candidatul PMP. Eu am semnat pentru Diaconescu atâta timp cât a fost propunerea de candidat al PMP. Nu mă pot dezice de PMP să spun că de azi susţin un independent”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că trebuie analizate motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie pentru că, în opinia sa, Cristian Diaconescu avea toate datele unui om care, dacă se aşază pe fotoliul de la Cotroceni, poate să ducă lucrurile înainte.

„A fost o mică revoltă în partid. Dacă Diaconescu s-ar fi dus la colegiul director de ieri, eu cred că ar fi fost o dezbatere corectă. Am un respect deosebit pentru Cristi, dar cred că a avut o problemă de conştiinţă. El a avut o discuţie în CEx cu membrii Biroului care l-au întrebat dacă a fost în 322. El a spus că nu. Probabil aşa şi-a amintit. Numai că pe site-ul Camerei Deputaţilor sunt documente cu semnătura lui pentru suspendare. Era esenţial să se ducă la Cex şi să spună de ce a zis că a fost în deplasare în acea zi. A preferat să nu se ducă. Am lucrat bine cu el. Mărturisesc că uitasem, în capul meu era doar suspendarea din 2012. Aş fi vrut să fie lucrurile altfel”, a subliniat preşedintele.

Candidatura lui Cristian Diaconescu a fost contestată de unii lideri din teritoriu, care au cerut înlocuirea acestuia cu Elena Udrea, pe motiv că aceasta ar fi mai populară. Udrea a intrat marţi, oficial, în cursa pentru Cotroceni, în timp ce Diaconescu, rămas fără susţinere, a decis să iasă din PMP şi să candideze ca independent pentru a-şi respecta „angajamentul faţă de ţară”. Acesta s-a aliat cu Viorel Cataramă, care a renunţat la candidatura sa independentă pentru a-l susţine pe Diaconescu.

Cristian Diaconescu a fost catalogat drept „un om elegant”, de către preşedintele Traian Băsescu, care a remarcat totodată că acesta s-a aliat în scurt timp cu Cataramă, spre marea sa surprindere. „Nu cred că era o discuţie într-o oră. OK, poate este şi felul lui de a fi. Dar altfel, e un om de tot respectul. Corect era să dea o explicaţie partidului”, a adăugat acesta.

„În ceea ce mă priveşte, susţin PMP. Vreau să fie foarte clar: Udrea a fost un ministru bun. Este un om care a avut cea mai bună absorbţie. Un om pragmatic, care ştie să-şi facă treaba, un om extrem de loial. Nu voi face evaluarea niciunui candidat cu privire la şanse, dar ştiu sigur despre ea că e un om foarte hotărât şi are o rezistenţă incredibilă. Şi ţine şi la atacuri. Rezistă”, a subliniat Băsescu.

Cât despre el, Băsescu a amintit că are o nepoţică şi încă 2 nepoţei pe drum, aşa că nu vrea să fie premier, deşi a menţionat că ar fi cel mai bun premier. Însă Băsescu a adăugat că, în schimb, se va ocupa de partid.

„Sper într-un rezultat bun al PMP în aceste alegeri, să ia un procent mai mare candidatul PMP decât a luat PMP la europarlamentare. Altfel, toată ura intelighenţiei româneşti se va revărsa pe acest partid. Toţi ar vrea ca acest partid să dispară. Dar nu o să dispară. Va avea un cuvânt greu de spus şi la prezidenţiale şi în 2016”, a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că a purtat o discuţie de 3 ore cu conducerea PMP în care a vrut să-i vădă pe lideri într-o discuţie consistentă, iar în opinia lui a avut în faţă o echipă unită, optimistă.

„În discuţia cu ei am înţeles că sunt foarte optimişti în ce priveşte rezultatul candidatului. Nu spun că Udrea e un candidat slab, va fi unul din candidaţii extrem de activi şi uneori agresivi în campanie. La un moment dat, ea a spus că 'Dacă ar fi fost în competiţie unul ca Năstase sau Băsescu, nu m-aş fi băgat.' Nivelul candidaţilor e foarte jos. Din acest motiv, dacă ar fi fost în competiţie un Năstase, mulţi se temperau. Mi-a plăcut francheţea lui Udrea. Seamănă din acest punct de vedere cu fiica mea, care spune şi ea tot. În discuţia cu PMP, una din condiţiile puse a fost să nu facă niciodată vreo cooperare cu socialiştii. Este toxică, împotriva interesului naţional”, a adăugat Băsescu.