Trăgătorul canadian s-a convertit recent la islamism



Membrii echipei de intervenţie RCMP trec de o poartă la Parliament Hill.
Membrii echipei de intervenţie RCMP trec de o poartă la Parliament Hill. (Captură Foto)

Autorităţile canadiene l-au identificat pe trăgătorul care a ucis miercuri un soldat în Ottawa în persoana lui Michael Zehaf-Bibeau – un convertit recent la islamism.

Zehaf-Bibeau a împuşcat un soldat, caporalul Nathan Cirillo, de 24 de ani, la Memorialul Naţional pentru Război, apoi a intrat în clădirea Parlamentului canadian şi a mai tras câteva focuri de armă înainte ca ofiţerul Kevin Vickers să îl împuşte mortal.

Suspectul era cetăţean canadian, fiind născut în 1982. Ziarul Globe and Mail a raportat că autorităţile canadiene l-au desemnat recent pe Zehaf-Bibeau drept un “călător cu risc ridicat” şi i-au confiscat paşaportul. El s-a născut în Quebec ca Michael Joseph Hall, dar şi-a schimbat numele recent, când s-a convertit la islamism.

De asemenea, se pare că Zehaf-Bibeau a avut un trecut infracţional ce implica trafic cu droguri în Montreal şi jaf în Vancouver, înainte de convertirea sa la islamism.

Guvernul canadian a declarat că investigaţia este încă la început şi că deocamdată nu s-au găsit legături cu terorismul islamist. Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Ottawa, Chuck Benoit, a spus la CBS că s-ar putea să fi existat 2 sau 3 bărbaţi înarmaţi implicaţi în incident şi că cel puţin un alt suspect se află încă în libertate.

De asemenea, alţii au legat evenimentul din Parlamentul canadian de un atac care a avut loc luni, când un radical islamist a ucis un soldat canadian cu maşina sa. Jihadistul a fost ucis de poliţie la scurt timp după aceea.

După atacul de marţi, Canada şi-a ridicat gradul de alertă în privinţa terorismului naţional de la “scăzut” la “mediu”.

Jurnalistul independent Justin Ling, care se afla la faţa locului, a relatat că martorii au afirmat că bărbatul înarmat purta “o eşarfă în stil arab, o kaffiyeh”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe