Traficul de persoane afectează şi comunităţile de români din afara hotarelor ţării

Diaspora se confruntă şi cu problema traficului de persoane şi fenomenele conexe acestuia precum exploatarea prin muncă
Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru românii de peste hotare
Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru românii de peste hotare (Epoch Times România)

Joi, 15 octombrie, au avut loc la Parlamentul României lucrările Conferinţei Internaţionale cu tema: “Traficul de persoane: protecţie şi prevenire în contextul actual”. Prezidând conferinţa în calitate de coordonator al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a subliniat că traficul de persoane afectează şi comunităţile de români din afara hotarelor ţării.

“Traficul de persoane afectează şi comunităţile de români din afara hotarelor ţării. Nu sunt puţine cazurile în care românii sunt exploataţi prin muncă sau sunt păcăliţi în ceea ce priveşte angajarea într-o ţară străină. De aceea, creşterea numărului ataşaţilor pe probleme de muncă şi a ataşaţilor de afaceri interne, în cadrul misiunilor diplomatice ale României, este mai mult decât necesară”, a declarat ministrul delegat.

Acesta a subliniat că abordarea subiectului traficului de persoane şi a infracţiunilor conexe s-a făcut într-o perspectivă interinstituţională, ţinând seama de nevoia unui efort conjugat, atât la nivelul depistării cazurilor de trafic şi a pedepsirii traficanţilor, precum şi al ajutorului care trebuie acordat victimelor.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, ai misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din România, alături de un important număr de ONG-uri implicate în demersurile de combatere a traficului de persoane.

Reamintim că în perioada 12—16 octombrie are loc vizita membrilor delegaţiei Grupului de experţi ai Consiliului Europei pentru lupta împotriva traficului de persoane (GRETA). Reprezentanţii GRETA se află în România pentru a doua rundă de evaluări referitoare la punerea în aplicare a Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane de către statele care au ratificat documentul.

În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii GRETA, ministrul delegat pentru românii de peste hotare a reiterat că traficul de persoane şi fenomenele conexe acestuia, cum ar fi exploatarea prin muncă, reprezintă unele dintre principalele probleme cu care diaspora de mobilitate se confruntă. Demnitarul român a subliniat că principalele acţiuni avute în vedere de autorităţi vizează acţiuni de informare, gestionarea imediată a situaţiilor de trafic de persoane, precum şi acordarea de asistenţă în vederea reintegrării victimelor.

Angel Tîlvăr a mai evidenţiat şi importanţa acţiunilor întreprinse de misiunile diplomatice, în principal prin reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ai Ministerului de Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne