Traficanţi români dispuşi să vândă arme oricui, inclusiv teroriştilor. Anchetă Sky News

Războiul din Ucraina a dus la crearea unei înfloritoare pieţe a armelor, arme pe care traficanţii le vând oricui are bani, fie el spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist.
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme (Sky News)

În contextul în care Europa a fost însângerată de atentate, traficanţi de arme din România vând oricui are bani - inclusiv teroriştilor - arme obţinute din Ucraina, relevă o anchetă realizată de Sky News şi preluată de news.ro

Potrivit analiştilor de securitate, armele automate sunt considerate atât de către celule islamiste cât şi de atacatori independenţi drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News.

După cum reiese din investigaţie, în prezent cel mai căutat tip de armă este AK-47, armă care se poate cumpăra şi din România, ţară vecină cu Ucraina, răvăşită de lupte după anexarea Crimeeei de către ruşi.

După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

“Nu există niciun subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme (Sky News)

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, de unde au fost duşi într-o pădure unde nu era semnal de la telefon. Ajunşi pe o pajişte unde au fost percheziţionaţi, jurnaliştii au avut ocazia să "vizioneaze" armele pe care membrii bandei le aveau de vânzare. Românii le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele. Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puşti semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale, iar la loc de cinste trona un AK-47, care costa 1.700 de euro.

“Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a afirmat unul dintre traficanţi.

Traficanţii le-au mai spus reporterilor că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul. De asemenea, membrii bandei le-au mai declarat reporterilor că ei se ocupă numai de arme de foc, însă au legături strânse cu o altă organizaţie care se ocupe de armament greu - grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. “Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, a spus unul dintre traficanţi la plecare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne