Trafic de influenţă cu rezultatul dorit. Avocat şi specialist al Penitenciarului 13 din Chişinău reţinuţi de CNA

Un avocat şi un angajat al Penitenciarului 13 i-au promis unui deţinut că pot influenţa judecători să-l elibereze înainte de termen. Odată ce soluţia instanţei a fost cea promisă, avocatul Zamă Vitalie se întreabă de ce judecătorul nu păţeşte nimic.
Reţinere.
Reţinere. (cna.md)

Un angajat al Penitenciarului nr. 13 din Chişinău şi un avocat, care au fost reţinuţi luni seară de ofiţeri şi procurori anticorupţie au fost plasaţi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru 72 de ore după mai multe investigaţi prin care s-ar fi stabilit că au primit 6000 de euro pentru soluţionarea problemei eliberării din închisoare înainte de termen a unui deţinut.

Astfel, potrivit CNA care a fost sesizat de către un denunţător, specialistul penitenciarului ar fi pretins 6000 de euro de la deţinut, susţinând că are posibilitatea să influenţeze judecători din cadrul Judecătoriei Chişinău (sediul Centru) pentru a-i determina să emită o decizie prin care acesta ar ieşi la libertate înainte de termen.

”În urma investigaţiilor întreprinse de CNA şi reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoanele au fost documentate în timp ce primeau banii în două tranşe. Aseară a fost transmisă ultima sumă de bani, după ce decizia instanţei a fost cea promisă”, se arată într-un comunicat CNA în care se mai precizează că cele două persoane continuă să fie audiate de oamenii legii pentru a stabili întregul cerc de suspecţi. Pe numele acestora a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar dacă vor fi găsite vinovate riscă până la 7 ani de închisoare.

În context, avocatul Zamă Vitalie a ţinut să sublinieze că totuşi decizia instanţei a fost cea promisă de către bănuiţi, însă judecătorul nu a păţit nimic. ”În condiţiile în care decizia e cea promisă, fie avocatul şi specialistul au trişat, fie judele e implicat, aşa se pare.”