Torţionarul Vişinescu vrea "să moară acasă". Ce va decide instanţa?

Condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, acum în vârstă de aproape 92 de ani, vrea "să moară acasă", astfel că a înaintat în acest sens instanţei o cerere de întrerupere a pedepsei.
Feţe de criminali - Alexandru Visinescu 25 martie 2015
Feţe de criminali - Alexandru Visinescu 25 martie 2015 (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

După o serie de amânări, Curtea de Apel Bucureşti este aşteptată să se pronunţe, vineri, pe cererea de întrerupere a pedepsei, din motive medicale, depusă de torţionarul Alexandru Vişinescu, condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, ca urmare a regimului de exterminare la care a supus deţinuţii politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat este primul torţionar comunist condamnat în România şi, de altfel, cel mai bătrân deţinut din închisorile noastre.

Reamintim că Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politic. În iulie 2015, fostul torţionar a fost condamnat iniţial tot la 20 de ani în închisoare. Nemulţumit de sentinţă, Vişinescu a atacat-o cu apel.

"Faptele reţinute în sarcina lui Vişinescu sunt extrem de grave, iar modul şi împrejurările concrete de săvârşire, perpetuarea lor în toată perioada (de aproximativ 7 ani) cât el a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat şi consecinţele dramatice şi ireversibile pe care le-au produs asupra victimelor (fie ucise, fie lăsate cu traume fizice şi psihice pentru tot restul vieţii) îl indică pe acesta nu doar ca pe un instrument, ce şi-a dovedit cu prisosinţă capabilitatea, folosit de autorităţile statale ale epocii pentru îndeplinirea obiectivului politic al nimicirii «duşmanilor de clasă» anume plasaţi în custodia sa, ci drept artizanul şi executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deţinuţilor «contrarevoluţionari» (supuşi în permanenţă, fără vreo urmă de remuşcare din partea sa, la tratamente inumane şi degradante şi acte repetate de tortură fizică şi psihică, culminând cu exterminarea a mulţi dintre ei), nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii", scria judecătoarea Carmen Veronica Găină, în motivarea deciziei.

Foştii deţinuţi politici care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat au catalogat perioada de detenţie de acolo drept cea mai cumplită şi dură dintre cele trăite.

Regimul de exterminare de la Râmnicu Sărat

În perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Vişinescu "a supus colectivitatea reprezentată de deţinuţii politic încarceraţi la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi)", reiese dintr-un comunicat de presă trimis anterior de Parchet.

Alexandru Vişinescu a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în acest penitenciar comunist.

Din documentele de arhivă şi cele memorialistice, reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar dur şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze. Regimul de detenţie din închisoare poate fi calificat drept unul de exterminare, ţinând seama de condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politic aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne