Tornadele din SUA lasă în urmă 34 de victime

După tornadă în Oklahoma.
După tornadă în Oklahoma. (youtube.com)

Cel puţin 34 de persoane din şase state americane au decedat în urma tornadelor dezlănţuite de o furtună feroce, relatează marţi Reuters. Statele Arkansas şi Mississippi au fost cele mai afectate, existând confirmarea a 27 de decese cauzate de furtună şi a 200 de răniţi. Martorii au declarat că tornadele au transformat casele în surcele, au rupt copacii şi au ridicat camioane în aer ca şi cum ar fi fost jucării.

Duminică au existat victime şi în Oklahoma şi Iowa, iar luni în Alabama şi Tennessee.

Mii de familii şi-au părăsit casele şi s-au refugiat în adăposturi speciale, iar Garda Naţională, poliţia locală şi cetăţenii care şi-au pierdut tot avutul răscoleau printre dărâmături în căutarea victimelor.

Melba Reed, o supravieţuitoare din Louisville, Mississippi a declarat că „oamenii alergau încolo şi încoace ţipând, încercând să-şi găsească copiii. Nu a mai rămas nimic”.

În cartierul foarte dens populat Tupelo's Park Hill chiar şi copiii s-au alăturat adulţilor în operaţiunea de curăţare a molozului, iar rezidenţii ofereau hotdog tuturor celor înfometaţi. "Sunt copelşit – bineînţeles că dezastrul e copleşitor, dar fluxul de oameni care au venit să dea o mână de ajutor e copleşitor de asemenea", a afirmat Denise Hardin, funcţionară a Autorităţii pentru Locuinţe din Tupelo.

Pericolul nu a trecut încă

"Şi azi (marţi - n.r.) vom vedea tornade, şi din păcate, zonele ameninţate de azi sunt aceleaşi cu cele care au fost în pericol ieri", a relatat şeful operaţional al Centrului pentru Prezicerea Furtunilor din cadrul Serviciului Naţional Meteorologic din Oklahoma, Bill Bunting.

Cele mai ameninţate de tornade, vânturi puternice şi grindină au fost, conform declaraţiilor acestuia, .

Mii de oameni nu au avut electricitate marţi. În vestul Carolinei de Nord pompierii au salvat oamenii prinşi de inundaţiile din timpul nopţii folosind bărci, iar în Arkansas oamenii comitatului Faulkner, unde a avut loc cea mai mare furtună, răscoleau prin moloz în încercarea de a salva câte ceva din ce le-a aparţinut.

Casa Albă a afirmat că preşedintele Obama a declarat Arkansas-ul ca zonă de dezastru major şi a oferit ajutor federal pentru a suplimenta eforturile locale şi statale de revenire la normal.

Unele tornade au atins puterea de 3 pe Scara Fujita, adică vânturile au avut viteze de până la 240 km/oră, conform estimărilor preliminare ale Serviciului Meteorologic Naţional din Alabama.

În Tupelo, Mississippi, lovit de tornadă luni, a fost raportată distrugerea a peste 2.000 de case şi 100 de proprietăţi comerciale, iar în comitatul Lincoln, Tenessee, lângă linia de graniţă cu Alabama, tornada a ucis luni 2 persoane.