Tornadă dublă în Nebraska, un eveniment fără precedent [VIDEO ŞOC]

Dublă tornadă în Nebraska.
Dublă tornadă în Nebraska. (captură Youtube)

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

În ultimele ore partea de nord-est a statului Nebraska, din centrul SUA, a fost afectată de vreme rea, ​​extrem de severă. Imaginile, care au sosit din micul oraş Pilger, arată o comunitate devastată. La fel ca într-o zonă de război. Maşini aruncate pe case, copaci şi stâlpi de iluminat dezrădăcinaţi şi chiar case de cărămidă prăbuşite. Pe scurt, haosul provocat de o serie de tornade care s-au dezlănţuit asupra şcolilor, caselor, vehiculelor şi oamenilor cu vânturi de 360 kilometri pe oră.

Bilanţul este de aproximativ două victime, inclusiv un copil de 5 ani şi de cel puţin 19 răniţi. Ceea ce a complicat şi mai mult lucrurile a fost dezorganizarea ajutoarelor, datorată mai multor factori. Se crede vârtejurile au fost cel puţin trei, de intensitate 4 pe scara Fujita, una dintre cele mai devastatoare, scară în care intensitatea maximă este de 5.

Experţii au declarat a fost un fenomen excepţional, care va intra în cartea recordurilor. De această părere este dr. Greg Postel, care a explicat la Weather Channel nu a mai văzut niciodată o furtună atât de semnificativă. Tornadele au atins solul la aproximativ o milă (1,6 km - n.r.) distanţă unul de celălalt, în apropiere de Stanton şi Pilger, la 100 km nord-vest de Omaha.

De mai multe ori, datorită mass-media sau a filmelor făcute de amatori, s-au văzut multe imagini care înfăţişează mai multe tornade în acelaşi timp, dar întotdeauna cu un vârtej dominant şi celelalte vortexuri mai puţin intense care se învârt în jurul primului. De data aceasta, ambele tornade au fost capabile să producă vânturi de peste 350 km/h, cu o bază la sol foarte largă. "A fost ca şi cum Dumnezeu ar fi tras două unghii pe Pământ", a afirmat speriat pentru News Daily din Norfolk, Gregg Moeller, un martor ocular al evenimentelor.

Tornadele au cauzat, de asemenea, intense căderi de grindină, cu boabe la fel de mari ca mingile de golf, fulgere puternice şi vânturi ciclonice dăunătoare .

Prima tornadă a lovit zona în jurul orei locale 15.45 (marţi 23.45 ora României), provocând căderea de linii electrice şi distrugând o fermă (în care au rămas blocate patru persoane). O a doua tornadă a fost observată la scurt timp după prima, la sud-vest de Pilger şi în câteva minute oraşul a fost lovit direct. Mai mult de jumătate din oraş este practic distrus la sol, cu cel puţin 75% din case avariate sau prăbuşite. Un dezastru.

Răniţii au fost transportaţi la trei spitale regionale şi cel puţin unul dintre ei a murit din cauza rănilor. Deteriorată iremediabil a fost, de asemenea, şi singura şcoală. Guvernatorul statului, Dave Heineman, a declarat starea de urgenţă şi Garda Naţională a pus imediat în mişcare echipele locale de salvare. La faţa locului se află, de asemenea, Emergency Management Agency. Comunitatea a fost evacuată şi drumurile închise. Cei mai mulţi dintre locuitorii care au scăpat de pericol au fost transferaţi la un adăpost din oraşul din apropiere, Wisner. Estimarea daunelor este în curs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe