Tomac: Susţinerea oricărui nou guvern de către PMP depinde de crearea unui Minister pentru Relaţia cu Republica Moldova

Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că toţi parlamentarii - senatorii şi deputaţii - PMP au semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD şi a subliniat că susţinerea oricărui nou guvern de către partidul său este condiţionată de înfiinţarea unui minister pentru Relaţia cu Republica Moldova.

“Am discutat şi cu domnul preşedinte (Victor) Orban [PNL - n.r.] şi cu ceilalţi lideri de partid, legat de moţiune. Moţiunea intră în linie dreaptă. Toţi parlamentarii, senatorii şi deputaţii PMP au semnat moţiunea. Susţinem că este momentul potrivit ca România să aibă un nou guvern, un nou prim-ministru, fie el şi pentru un an de zile doar, într-un guvern provizoriu, până la alegerile generale care vor avea loc anul viitor alegerile parlamentare, iar condiţia pentru ca PMP să participe la o eventuală majoritate guvernamentală, într-un eventual Cabinet, este ca statul român în acord cu Rezoluţia adoptată de Parlamentul European să aibă curajul să înfiinţeze un minister pentru Relaţia cu Republica Moldova. Credem că avem suficientă expertiză şi ne dorim ca guvernele viitoare ale României să nu mai aibă reţineri în a aborda cu mai mult curaj această chestiune ce ţine de interesul naţional al României”, a precizat liderul PMP la conferinţa de presă, făcând referire la Rezoluţia Parlamentului European, din 19 septembrie 2019, privind importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei.

Liderul PMP a mai afirmat că formaţiunea sa politică va susţine “orice guvern, fie parte din el, fie doar susţinut în Parlament”, cât timp acel guvern “are curajul” să înfiinţeze un Minister pentru Relaţia cu Republica Moldova. Tomac a adăugat că această problemă o va decide partidul în forurile sale statutare.

“Vorbim de relaţia statului român cu 4 milioane de români, parte dintre ei deznaţionalizaţi, dar există toate premisele şi există precedent şi în Europa şi nu numai, prin care se creează asemenea structuri la nivel guvernamental care urmăresc implementarea unor politici de apropiere a celui de-al doilea stat românesc de România”, a mai menţionat Tomac.

Tomac a mai opinat că “guvernul Dăncilă trebuie să plece imediat”, reiterând că partidul său va susţine moţiunea.

În mesajul său, liderul PMP a acordat o atenţie specială Rezoluţiei PE din 19 septembrie şi a adus în discuţie Pactul Ribbentrop-Molotov, susţinând că lipsa acestuia ar fi dus la lipsa unui al doilea război mondial, a Holocaustului şi a comunismului în estul Europei.

“Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o Rezoluţie cu privire la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei. Aşa cum ştiţi, în urmă cu 80 de ani, pe 23 august, cei doi criminali Hitler şi Stalin s-au înţeles să împartă Europa prin celebrul Pact Ribbentrop-Molotov – un pact secret între nazişti şi sovietici, semnat atunci, care viza şi România pe lângă ţările baltice, Finlanda şi Polonia. (...) Ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Strasbourg în plenul Parlamentului European? S-a adoptat această Rezoluţie cu privire la Pactul Ribbentrop - Molotov prin care a fost condamnat, pentru prima dată, de Uniunea Europeană, Pactul Ribbentrop - Molotov, dar în mod special efectele produse de acesta. Să nu uităm că, dacă nu ar fi existat acest pact, n-am fi avut cel de-al doilea război mondial, n-am fi avut Holocaust, n-am fi avut comunism în Europa de Est. Preşedintele Băsescu a propus două amendamente importante care au fost acceptate cu o largă majoritate pentru această rezoluţie. Şi veţi vedea la punctul c) că există precizarea clară, că în iunie 1940, în urma pactului Ribbentrop-Molotov, a fost ocupate şi anexate părţi din România, teritorii care nu au fost niciodată returnate”, a afirmat Tomac.

În plus, preşedintele PMP a lăudat Rezoluţia PE pentru faptul că aceasta a recunoscut că României i-au fost furate şi niciodată returnate anumite părţi prin pactul Ribbentrop-Molotov.

“Este pentru prima oară când la nivel european se recunoaşte clar că părţi din România au fost anexate şi nu au fost returnate niciodată. Este un document premieră, adoptat la nivelul Uniunii Europene şi care scoate în evidenţă un lucru pe care noi l-am spus uneori mai timid, alteori cu mai mult curaj în Uniunea Europeană, şi anume ca România şi Republica Moldova sunt un tot întreg, că niciodată nu am renunţat la ideea de a reprimi Republica Moldova înapoi sau acel ţinut care formează astăzi Republica Moldova. Se deschide, iată, o perspectivă nouă pentru noi în ceea ce priveşte acest proiect pe care noi ni l-am asumat cu toată responsabilitatea, proiectul reîntregirii naţiunii române”, a adăugat Tomac.

În încheierea mesajului său, liderul PMP a precizat că “vom insista în continuare ca Uniunea Europeană să aibă o politică de apropiere mult mai aplicată pe relaţia Chişinău - Bucureşti - Bruxelles, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că 30% din cetăţenii Republicii Moldova de astăzi sunt şi cetăţeni ai Uniunii Europene. Deci, şi România şi toată Uniunea Europeană au deplină legitimitate în a se interesa de soarta celor peste 1 milion de cetăţeni europeni care sunt cetăţeni români în Republica Moldova”.