Tomac pledează pentru implicarea UE în negocierile din Orientul Mijlociu: "Când diplomaţii tac, armele vorbesc"

Eugen Tomac
Eugen Tomac (Epoch Times România)

În contextul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, europarlamentarul PMP Eugen Tomac îşi exprimă regretul că "Uniunea Europeană nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune". Totodată, liderul PMP atrage atenţia că în momentul când diplomaţii tac, armele vorbesc şi anunţă că va insista în Parlamentul European pentru implicare în negocierile din zonă.

Negocierile sunt extrem de importante căci un nou conflict va duce la destabilizarea regiunii, la noi valuri de imigranţi în Europa şi la noi resurse risipite spre zone de conflict, reiese din postarea lui Tomac.

Redăm postarea europarlamentarului PMP:

"Când diplomaţii tac, armele vorbesc. Aşa s-a întâmplat în Irak în aceste zile. După scurta tăcere a Washingtonului, la ordinul dat de Preşedintele Trump a fost eliminat unul din stâlpii regimului iranian, generalul Soleimani, plus alţi lideri militari pro-iranieni din Irak, printr-un atac care va reaşeza întreg echilibrul de forţe din Orientul Mijlociu.

Primul pas spre o nouă abordare l-a făcut chiar Donald Trump, care a afirmat că “Iranul nu a câştigat niciun război, dar nu a pierdut nicio negociere”.

Rămâne de văzut cât de mult vor reuşi diplomaţii să convingă Teheranul să nu renunţe la dialog pentru că, atunci când diplomaţii tac, ştim ce poate urma.

Regret enorm că, în acest moment extrem de riscant, Uniunea Europeană nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune. Un nou conflict va duce la destabilizarea regiunii, la noi valuri de imigranţi în Europa şi la noi resurse risipite spre zone de conflict.

Acum e momentul să dăm testul maturităţii şi să demonstrăm că avem o diplomaţie capabilă să convingă. Nu pot accepta ideea că Moscova sau Beijingul au un cuvânt mai greu de spus decât Uniunea Europeană.

Rămâne de văzut ce va decide Comisia Europeană, dar eu voi insista pe acest subiect în Parlamentul European pentru că nu cred că politica prudenţei este cheia succesului într-o situaţie atât de riscantă şi imprevizibilă."

Reamintim că NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu, unde tensiunile au escaldat după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak.

Ulterior, după ce baze irakiene din Bagdad care găzduiau militari americani au fost atacate cu mortiere precum şi în urma declaraţiilor inflamatorii făcute de o mulţime de oficiali iranieni cu privire la răzbunarea asupra SUA pentru raidul cu drone care l-a ucis pe generalul Qassem Soleimani, preşedintele american Donald Trump a avertizat Teheranul pe Twitter: „Nu mai ameninţaţi!”

"Iranul vorbeşte foarte îndrăzneţ despre vizarea anumitor active ale SUA drept răzbunare pentru că au scăpat lumea de liderul lor terorist". "[Soleimani] tocmai a ucis un american şi i-a rănit grav pe mulţi alţii, să nu mai vorbim de toţi oamenii pe care i-a omorât de-a lungul vieţii, inclusiv de câteva sute de protestatari iranieni. El deja ataca Ambasada noastră şi planifica lovituri suplimentare în alte locuri. De mulţi ani Iranul nu face decât probleme".

Donald Trump a continuat avertizând: "Să fie un avertisment. Dacă Iranul loveşte orice american sau active americane, vom viza 52 de ţinte iraniene (reprezentând cei 52 de ostatici americani luaţi de Iran cu mulţi ani în urmă), unele la un nivel foarte ridicat şi importante pentru Iran şi cultura iraniană. Acele ţinte, precum şi Iranul, VOR FI LOVITE FOARTE RAPID ŞI FOARTE DUR. SUA nu mai acceptă ameninţări!"