Toamna se numără protestele. Sute de profesori arădeni iau atitudine contra subfinanţării învăţământului

Nemulţumite că salariile le cresc doar în promisiunile Guvernului nu şi în realitate, cadrele didactice din Arad au marcat începutul anului şcolar printr-un protest.
Protest al profesorilor la Guvern.
Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)

În timp ce politicienii au ţinut discursuri festiviste cu ocazia începutului de an şcolar, la Arad sute de angajaţi din învătământ au protestat, acuzând subfinanţarea sistemului educaţional şi nerespectarea programului de guvernare, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, câteva sute de profesori, învăţători, educatori şi angajaţi pe posturi nedidactice din şcolile arădene, toţi membri ai Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI), au protestat în zeci de şcoli, purtând banderole albe sau ecusoane în piept pe care au scris cuvântul "protest".

"Acest mod de a protesta a fost ales pentru a atrage atenţia clasei politice că, pentru a avea un învăţământ de calitate, este nevoie de o finanţare corespunzătoare. Ne-am săturat de băile de mulţime făcute de politicieni cu ocaziile prilejuite de festivităţile începutului şi sfârşitului de an şcolar, când fac o mulţime de promisiuni pe care, de obicei, nu le respectă", a declarat preşedintele SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu, citat de News.ro.

Într-un comunicat transmis, ulterior, de SDI Arad, se arată că "prevederile din Programul de guvernare privind acordarea voucherelor de vacanţă începând cu vara anului 2017 şi a creşterii salariale din ianuarie 2018 s-au dovedit promisiuni neonorate".

În plus, nici măcar ultima promisiune, cea privind creşterea salarială de 50% pentru anul 2018, nu va fi pusă în practică, acuză sindicaliştii, potrivit cărora poziţia în grila de salarizare a cadrelor didactice este una umilitoare.

"De asemenea, nu există sume pentru plata sentinţelor judecătoreşti în anul 2017. Sunt câteva dintre motivele pentru care, noul an şcolar a debutat cu o manifestare de protest", se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii arădeni mai avertizează că "în situaţia în care Guvernul României nu dă curs solicitărilor salariaţilor din învăţământul preuniversitar, luna octombrie va debuta cu noi manifestări de protest".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne