Toader vrea să schimbe legile Justiţiei. Secţia care o investighează pe Kovesi ar deveni stat în stat

Ministrul Justiţiei vrea ca celebra secţie care o investighează în prezent pe Laura Codruţa Kovesi să fie scoasă de sub autoritatea lui Augustin Lazăr, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Tudorel Toader pregăteşte o nouă ordonanţă pentru modificarea Legilor Justiţiei. Ce schimbări vrea să facă ministrul? Ei bine, dacă ordonanţa va fi adoptată în forma propusă de Toader, secţia pentru Procurori din CSM va fi eliminată din procedura de numire a şefilor marilor Parchete. O altă schimbare majoră vizează controversată secţie specială de investigare a magistraţilor, a cărei înfiinţarea a fost, reamintim, criticată inclusiv de Comisia de la Veneţia, Toader intenţionând să-l scoată pe şeful acestei structuri de sub autoritatea procurorului general. Cu alte cuvinte, să îi dea puteri depline, relatează Adevărul.

Astfel, alineatul (1) al art.54 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete, sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcţie sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcţia de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

Concret, avizul pentru şefii de parchete nu-l mai dă secţia de procurori a CSM, cum e în prezent, ci Plenul CSM (deşi una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror). O modificare similară însă nu-i vizează şi pe judecători, pentru care avizul îl dă în continuare secţia de judecători.

O altă modificare importantă vizează articolul 57, unde, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu următorul cuprins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.

Practic, acest amendament îl propune să-l oblige pe preşedinte să emită decretul de numire la propunerea ministrului Justiţiei, altminteri instituţia poate rămâne fără conducător.

O altă modificare majoră survine prin modificarea articolului 88, unde după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:

„(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

Prevederea respectivă scoate practic Secţia pentru investigarea magistraţilor de sub autoritatea procurorului general al României, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice. Concret, prin această modificare, Augustin Lazăr, procurorul general al României, nu ar mai fi procurorul superior ierarhic al şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne