Toader îl ironizează pe Iohannis: "Dacă ne este greu să înţelegem 133 de pagini, ne este suficient să citim dispozitivul!"

Îi dai unui şofer amendă că n-are centură, iar preşedintele republicii nu respectă Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, îşi exprimă Tudorel Toader indignarea faţă de nerevocarea şefei DNA, insinuând că Iohannis face rău României în plan internaţional.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat, duminică, noi ironii la adresa preşedintelui Iohannis, pe motiv că acesta nu a dispus revocarea şefei DNA, aşa cum încearcă să-i impună CCR printr-o decizie recentă. Totodată, Toader a ţinut să reamintească opiniei publice şi şefului statului că deciziile CCR sunt obligatorii.

De asemenea, în condiţiile în care 12 state aliate României şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificările Codurilor Penale operate în Parlamentul majoritar PSD/ALDE, Toader a insinuat că şeful statului ar pune România într-o situaţie dificilă pe plan internaţional dacă n-o revocă pe Kovesi.

„Orice decizie produce efecte generale obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial. (…) Nu avem decizie care să producă efecte peste 15 zile, 30 de zile – cum au spus unii – 45 de zile, după cum nu avem decizii care să producă efecte după ce înţelegem noi despre ce e vorba acolo. Dacă ne este greu să înţelegem 133 de pagini, ne este suficient să citim dispozitivul că, până la urmă – înţelegem considerente, nu le înţelegem – ştim sau trebuie să ştim că (…) dispozitivul e obligatoriu imediat ce se publică decizia în Monitorul Oficial”, a declarat Toader, preluat de aktual24.ro, la RTV.

Tudorel Toader a ţinut apoi să declare că Uniunea Europeană a criticat Polonia pentru nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, uitând că, doar cu câteva zile în urmă, ţările motor ale UE plus SUA, plus Canada au criticat nu întârzierea revocării şefei DNA ci modificările Codurilor Penale.

„Categoric e o întârziere în respectarea deciziei. Eu nu cred că (…) UE critică Polonia, spre exemplu, că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, (…) iar noi să călcăm pe urmele lor să nu respectăm o decizie fundamentală, un conflict juridic de natură constituţională între două autorităţi de la vârful statului”, a explicat ministrul.

Toader a mai afirmat că preşedintele trebuie să dea exemplu în respectarea Constituţiei, căci este demnitarul cu cea mai înaltă funcţie în stat.

„Ce exemplu să dea demnitarul cu cea mai înaltă funcţie în stat românului care nu respectă o lege a cărei încălcare constituie, spre exemplu, contravenţie. Îi dai unui şofer amendă că n-are centură, iar preşedintele republicii nu respectă Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale. Eu am fost ferm convins că va respecta decizia. Am înţeles întârzierea, probabil că sunt şi alte calcule care se fac între timp, dar îmi exprim aceeaşi convingere că decizia va fi respectată pentru că, până la urmă, nu e vorba de un conflict între cele două autorităţi, nu e vorba de cineva care să fie revocat, e vorba de modul în care noi stăm la masa mare a familiei europene şi spunem: respectaţi legea, Constituţia, că noi ne mai gândim”, a susţinut ministrul Justiţiei.