Toader: I-am trimis o scrisoare lui Timmermans în care i-am prezentat OUG privind legile Justiţiei

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă la Parchetul General, că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe tema controversatei ordonanţe de urgenţă care modifică legile Justiţiei.

"Am trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Timmermans, în care i-am prezentat Ordonanţa de modificare a legilor justiţiei", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Întrebat dacă l-a informat pe Timmermans şi despre ancheta în curs care îl vizează în România, ministrul Justiţiei a replicat: "Nu am vorbit şi nu vorbesc despre dosare în curs".

"Deocamdată am trimis scrisoarea către Timmermans şi pe parcurs vă voi da detalii", a adăugat Tudorel Toader.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de diverse asociaţii de magistraţi, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de procurorul general Augustin Lazăr.

În acelaşi timp, Comisia Europeană a cerut explicaţii Executivului român:

"Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare cele mai recente evoluţii privind statul de drept în România. Atât conţinutul, cât şi procedura ultimei modificări, prin ordonanţe de urgenţă, fără consultări cu sistemul judiciar şi părţile interesate, par a fi în contradicţie directă cu recomandările Comisiei din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va solicita explicaţii din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.

Doresc să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să 'implementeze un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneţia'.

Aşa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi şi abţinerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani." (sursa Hotnews)