Toader anunţă o OUG bombă pe justiţie! Opoziţia: Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că are draftul ordonanţei prin care se vor putea contesta toate sentinţele date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică seara, la România TV, că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care toţi cei care au fost judecaţi de completuri de 5 judecători de la Înalta Curte constituite (potrivit CCR) ilegal, să poată face contestaţie în anulare chiar dacă termenul de 30 de zile de la pronunţarea sentinţei a fost depăşit. Concret, prin această OUG se creează baza legală să se anuleze toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014, inclusiv condamnarea la închisoare a lui Dragnea în dosarul fraudării Referendumului, acuză Opoziţia.

"Dăm OUG pentru repunerea în termen a tuturor celor care au fost condamnaţi de către complete nelegal constituite şi vor putea face contestaţie în anulare, repuşi fiind în termen prin ordonanţă, iar instanţa, în complet legal constituit, va judeca", a declarat ministrul Justiţiei la televiziunea citată.

Referitor la o posibilă reacţie a partenerilor europeni care au criticat dur în ultima vreme măsurile legislative în favoarea corupţilor, Tudorel Toader a precizat că, atâta timp cât Curtea Constituţională a spus că justiţia s-a înfăptuit pe lângă lege, aceştia nu vor putea spune altceva, deoarece ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR.

"Membrii familiei europene sunt dornici de stabilitatea statului de drept. Câtă vreme avem o instanţă constituţională naţională şi ea spune justiţia s-a înfăptuit pe lângă lege, nu cred că partenerii europeni, MCV, vor putea spune altceva pentru că ar însemna implicit o invalidare a deciziei CCR ceea ce nu s-a făcut şi nu cred că se face", a susţinut Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a mai adăugat că un plan similar (adoptarea unui act normativ) există şi în cazul dosarelor întocmite în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI, asupra cărora s-a pronunţat Curtea Constituţională.

"A mai declarat Curtea neconstituţională şi constituirea sau încheierea acelor protocoale. Aşteptăm motivarea deciziei Curţii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecătorii constituţionali şi în funcţie de care, probabil, vom proceda în aceeaşi măsură să le dăm posibilitatea juridică legală să verifice dosarul, să fie contestat, să verifice dacă urmărirea penală a fost făcută pe probele legale din Codul de Procedură Penală sau a fost făcută pe lângă procedura penală, pe bază de protocoale şi de către organe judiciare care nu sunt abilitate în urmărirea penală", a precizat ministrul. Curtea Constituţională a admis miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Parchetul ÎCCJ în legătură cu protocoalele cu SRI. Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI în 2009 a fost declarat integral neconstituţional, iar cel din 2016, parţial neconstituţional", a susţinut Toader.

Opoziţia a reacţionat prompt după anunţul lui Tudorel Toader, arătând că principalul beneficiar va fi Liviu Dragnea.

"Istoria se repetă! Ministrul Tudorel Toader tocmai a anunţat că Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă care, practic, va anula toate sentinţele date de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ începând cu anul 2014.

Dragnea scapă de condamnarea în dosarul Referendumul. Alături de el, toţi corupţii condamnaţi de ÎCCJ în ultimii cinci ani.

La fix doi ani de la OUG 13, care a fost adoptată pe 31 Ianuarie 2017, trebuie să ne pregătim să ieşim din nou în stradă. E nevoie de mobilizare, pentru a demonstra că România nu mai vrea penali la conducere!", transmite USR pe pagina de Facebook a partidului.

Reamintim că CCR a admis, în 7 noiembrie, sesizarea Guvernului privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu formarea completelor de cinci judecători. Problema completurilor de judecători a devenit prioritate naţională după ce apelul în dosarul Bombonica a ajuns la un astfel de complet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne