Titus Corlăţean: Legea privind frontiera de stat a Transnistriei e o provocare

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean (Epoch Times România)

Ministrul de externe Titus Corlăţean a declarat la Digi24 că "nu are nimeni din comunitatea internaţională a da curs unor astfel de gesturi. Includerea unor localităţi în partea controlată de guvernul moldovean este o chestiune inacceptabilă", referindu-se la problema legii privind frontiera de stat a Transnistriei.

Subliniind că astfel de gesturi ale separatiştilor îngreunează suplimentar procesul de negociere, Titus Corlăţean a afirmat că formatul 5 plus 2, nu a avansat. "Sunt gesturi provocatoare, lucruri ce trebuie să fie tratate politic de actorii implicaţi în procesul de negociere (...) M-am bucurat să văd reacţia guvernului american".

Referindu-se la luarea unei poziţii publice, Corlăţean a declarat că "am fost reticenţi în a lua o poziţie publică, tocmai pentru a nu oferi pretexte altora să utilizeze aceste luări de poziţie ale României, dar o spun clar: împărtăşim opinia SUA, OSCE şi a Guvernului Moldovei."

Reamintim că Parlamentul de la Chişinău se reuneşte joi în plen pentru a analiza problema transnistreană în contextul tensiunilor provocate de legea "privind frontiera de stat a Transnistriei", semnată de şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

La Chişinău, decizia unilaterală a Tiraspolului a stârnit un val de îngrijorare.

În rândul comunităţii internaţionale, reacţiile nu au întârziat să apară, Astfel, reacţiile au apărut atât de la Ambasada SUA la Chişinău - ambasadorul american la Chişinău anunţând că acţiunile unilaterale sunt inutile ba pot chiar pune în pericol echilibrul transnistrean şi a făcut apel la calm - dar şi de la Moscova, care susţine neretragerea trupelor din regiune înainte de a se ajunge la o soluţie "politică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe