Rusia nu crede în lacrimi. Tiraspolul mobilizează „armata”

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie.
Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)

Pretinsul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a aprobat, joi, un decret prin care solicită militarilor în termen, rezerviştilor şi angajaţilor aşa numitelor agenţii guvernamentale, să se prezinte la sediile militare, potrivit unui articol Jurnalul.md.

Decretul a intrat în vigoare de joi.

Actul dispune organizarea de cursuri de instruire a militarilor în decurs de o lună, în timp ce soldaţii în rezervă vor fi trimişi direct în aşa numitele contingente de menţinere a păcii.

Pe fondul agresiunii ruse din estul Ucrainei, Kievul a acuzat Transnistria că pregăteşte grupuri militare subversive şi operaţiuni de spionaj pe teritoriul Ucrainei. În luna iulie, serviciul de graniţă ucrainean a început să sape pe tronsonul de graniţă cu Republica Moldova un şanţ anti-tanc lung de 450 de kilometri.

Iar reprezentantul preşedintelui rus în Crimeea, Oleg Belavenţev, a anunţat că Transnistria va fi anexată la Federaţia Rusă, la fel ca peninsula ucraineană Crimeea.

Joi, vice-premierul rus Dmitri Rogozin, care a ameninţat că va survola România cu un bombardier, s-a deplasat spre Transnistria, prin Chişinău, fiind întâmpinat pe aeroportul din capitala moldavă cu proteste.

Recent, mai mulţi reprezentaţi ai Transnistriei au declarat că agresiunea rusă din estul Ucrainei ar putea produce un conflict militar la graniţa de vest a Ucrainei. Rusia menţine un contigent militar pe teritoriul Transnistriei şi ar fi infiltrat, pe timpul agresiunii din Crimeea, un număr semnificativ de soldaţi fără uniformă.