Tiraspol: Exerciţii militare cu blocarea şi nimicirea inamicului. Rosian Vasiloi: Oare cine este acest inamic?

În timp ce autorităţile de la Chişinău se fac că plouă şi vorbesc despre o falsă stabilitate în Republica Moldova, în stânga Nistrului exerciţiile militare stabilite în planurile de pregătire de luptă a Districtul Militar Vest al Federaţiei Ruse se desfăşoară fără nici o jenă.
Exerciţii militare în regiunea transnistreană
Exerciţii militare în regiunea transnistreană (rosianvasiloi.blogspot.md)

Expertul Rosian Vasiloi a menţionat pe blogul său că, potrivt „documentelor de stat major ale Districtul Militar Vest al Federaţiei Ruse (DMVFR), sarcina principală a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) constă în organizarea de acţiuni militare în caz de destabilizare a situaţiei militar-politice din regiune, în acest sens pretinsa sarcină de "pacificare" nu se înscrie în planurile Trupelor de Ocupaţie a Federaţiei Ruse (TOFR)”.

Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, GOTR au desfăşurat în regiunea transnistreană şase exerciţii, dintre care trei cu caracter combatant, două cu caracter combatant-comun şi unul - umanitar. La rândul său, trupele paramilitare ale regimului separatist au desfăşurat exerciţii militare cu caracter combatant-comun, cel cu compania de tancuri fiind unul de amploare şi impact.

Potrivit expertului în politici de securitate, exerciţiile au prevăzut: ridicarea pe semnalul "ALARMA"; primirea armamentului din dotare; deplasarea către raionale de concentrare şi desfăşurarea trupelor pentru apărare şi asalt. Per total, au fost implicaţi între 2500 - 3000 militari şi circa 1000 piese de tehnică militară. Exerciţiul a durat în perioada 29 ianuarie – 4 februarie.

Conform legendei, exerciţiul de consolidare a capacităţilor în combaterea terorismului a fost organizat în condiţii urbane, cu blocarea şi nimicirea inamicului, lichidarea zonelor minate şi evacuarea personalului bazei militare. Au fost antrenate toate forţele antitero a GOTR, circa 100 militari. Exerciţiul tactic de apărare folosind armele de distrugere în masă (ADM), armament radiologic, chimic şi bacteriologic, prevedea acţiuni militare în condiţii de utilizare a inamicului a ADM. În context, Rosian Vasiloi se întreabă retoric, „oare cine este acest inamic?”.

Totodată, expertul IDIS „Viitorul” a specificat că exerciţiul tactic cu echipajele tehnicii de luptă BTR-80/70, BRDM-2, s-a desfăşurat la poligonul de la Tiraspol, militarii fiind antrenaţi în schimbarea poziţiilor de luptă în caz de foc intensiv, aplicarea focului pe poziţiile inamicului, tehnicii militare etc. La finalul exerciţiului au fost desfăşurate trageri de luptă din toate tipurile de armament disponibile pe BTR-80/70, BRDM-2 - KPVT şi PKT.

Mai mult decât atât, Vasiloi a ţinut să precizeze că la un an de lansarea corpului de cadeţi de la Tiraspol Putin Jugend, au fost organizate diferite activităţi artistice cu participarea pretinşilor lideri ai forţelor paramilitare ale regimului separatist. „Conform informaţiilor, între 10 şi 20 de copii din dreapta Nistrului sunt cadeţi la această "instituţie de învăţământ". Autorităţile oare ştiu despre asta?”, s-a întrebat, din nou, expertul în politici de securitate.

Pe lângă exerciţiile militare, în stânga Nistrului mai are loc şi compania de tancuri a trupelor paramilitare ale regimului separatist, exerciţiu tactic la nivel de companie, „conform dispoziţiilor DMVFR, insist a DMVFR”, conform căruia toate structurile militare ale DMVFR au fost ridicate pe alarmă, inclusiv şi GOTR cu tot cu forţele paramilitare ale regimului separatist de la Tiraspol.

„Militarii au pregătit vehiculele blindate, s-au deplasat la poligon, unde au desfăşurat mai multe procedee de luptă împotriva „inamicului”, tehnica blindată, artileria şi infanteria. Fix ca în dispoziţia Statului Major a DMVFR. Dar cel mai interesant este legenda acestui exerciţiu: coloana de tancuri a inamicului a trecut frontiera de stat, sarcina pentru unitatea militară fiind distrugerea coloanei", a explicat Rosian Vasiloi, întrebându-se din nou „dar cine este acel inamic? Moldova nu este, noi tancuri nu avem, în schimb are Ucraina. Până la frontiera de stat între Moldova cu Ucraina sunt, atenţie, între 3 şi 5 km, depinde de direcţie”.

Exerciţiul a fost monitorizat de către liderii forţelor paramilitare ale regimului separatist şi s-a finalizat cu trageri de luptă asupra ţintelor care imită tancuri, TAB-uri, artilerie şi infanterie, mai scrie Vasiloi pe blogul său.

Spre final, Rosian Vasiloi a ţinut să specifice că după mai mult de jumătate de an, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu un comunicat de presă „Cu privire la exerciţiile militare desfăşurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse şi structurile de forţă ale regimului de la Tiraspol”, prin care „îşi reiterează nedumerirea şi indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană. Condamnă cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. În context, expertul în politici de securitate a precizat totuşi că ar fi bine să se vadă şi consecvenţă în acţiunile autorităţilor de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe