Tinerii pot "să stea liniştiţi", ţara nu se pregăteşte să-i ia în armată

(CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)

Tinerii pot "să stea liniştiţi", în această perioadă nu se fac recrutări sau încorporări pe fondul conflictului din Ucraina, a declarat vineri, la Bistriţa, Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, relatează Agerpres.

"Vedeţi dumneavoastră, orice a fost normal până acum devine anormal. Nu a vorbit nimeni niciodată despre recrutare sau chemare la oaste a rezerviştilor şi a tinerilor. Acest lucru este posibil, în condiţiile legii, numai atunci când se declară stare de război, şi declararea de război sau a stării de mobilizare se face prin hotărârea Parlamentului", a spus Duşa.

Mircea Duşa a mai explicat că în prezent activităţile desfăşurate de către centrele militare sunt "de rutină, curente" şi vizează clarificarea datelor rezerviştilor legate de domiciliu, mutarea dintr-o unitate militară în alta sau încadrarea pe o altă funcţie.

"De multe ori se lansează, ştiu eu, informaţii care nu au niciun suport real şi o activitate curentă pe care centrele militare au făcut-o şi acum doi ani, şi acum trei ani, şi acum patru ani, dacă îşi fac datoria legală şi zilele acestea, mai ales după izbucnirea crizei din Ucraina, toată lumea lansează un zvon că se fac recrutări şi încorporări. Nu se fac. (...) Până atunci (la declararea stării de mobilizare — n.r.), îi rog pe tineri să stea liniştiţi", a precizat Mircea Duşa.

Reamintim că, în prima jumătate a lunii februarie, pe fundalul crizei din Ucraina, în presă a apărut informaţia că România se pregăteşte să cheme la recrutare, respectiv încorporare, bărbaţii de până în 35 de ani. MAPN a infirmat prompt, la momentul respectiv, această probabilitate.

"Mobilizarea rezerviştilor şi încorporarea tinerilor pentru executarea serviciului militar obligatoriu sunt posibile numai la declararea stării de război sau de mobilizare, conform Legii nr. 355/ 2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război", se arăta într-un comunicat al ministerului.

Ministrul Mircea Duşa, a participat, vineri, la ceremonia de aniversare a Batalionului 812 Infanterie "Bistriţa", cunoscut şi ca "Şoimii Carpaţilor", şi a Batalionului 817 Artilerie "Petru Rareş" din Prundu Bârgăului, care împlinesc 20 de ani de activitate, mai relatează Agerpres.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne