Tinerii Moldovei: Recensământul din 2014 a fost fraudat

Cu încălcarea legislaţiei, reţinând publicarea datelor recensământului din 2014 cu jumătate de an, Biroul Naţional de Statistică a anunţat vineri că în Moldova ar locui 2,9 mil. oameni cu tot cu copii, când la alegeri, CEC anunţa 3,27 milioane alegători.
Anatol Ursu, preşedintele Asociaţiei „Tinerii Moldovei”
Anatol Ursu, preşedintele Asociaţiei „Tinerii Moldovei” (facebook.com / ursu.anatol)

Biroul Naţional de Statistică a prezentat, vineri, 31 martie, la aproape trei ani de la desfăşurare, datele recensămânului din 2014, care în opinia membrilor Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, ar fi fost fraudat. S-a anunţat că în Republica Moldova etnici români s-ar fi declarat doar 7 la sută şi doar 23 la sută din populaţia R. Moldova ar vorbi limba română, „date care sunt clar falsificate”.

„Am demostrat că recensământul nu a decurs într-o manieră obiectivă şi corectă încă în 2014, atunci când Mişcarea Civică „Tinerii Moldovei” a organizat o numărătoare paralelă şi a monitorizat derularea recensământului. Anul trecut, în august, atunci când peste 60 la sută din chestionarele recensământului erau deja numătare şi procesate, procentajul etnicilor români depăşea 30 la sută, iar acum în cadrul datelor finale este prezenatat un procentaj de vreo 7 la sută. Este o disconcordanţă extraordinară care nu poate fi explicată altfel decât prin măsluirea cifrelor”, a declarat preşedintele Mişcării „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu în cadrul unei conferinţe de presă.

Membrii Mişcării consideră că fraudarea recensământului ţine nemijlocit de „o înţelegere care există între alesul preşedinte Igor Dodon şi partidul care se află la guvernare”. Tinerii au adăugat că există surse care spun că fraudarea recensământului vine ca urmare a unei înţelegeri conform căreia Igor Dodon nu se va împotrivi votului uninominal, discutat vineri în Parlament, care a fost adus în vizorul societăţii de către Partidul Democrat, şi nici altor iniţiative pe care le va avea Partidul Democrat.

„Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru prezentarea acestor date a fost adus la Biroul Naţional de Statistică, în funcţia de preşedinte, dl Valcov care a fost preşedinte al instituţiei în 2004, când a avut loc recensământul anterior care a fost validat de autorităţile internaţionale. Întrebat cum ar aprecia recensământul, Valcov a declarat că cel din 2004 ar merita nota 8, iar cel din 2014, nota 7”, a adăugat Ursu. În context, deputatul român, Constantic Codreanu a punctat că „dl Valcov nu e nimeni altul decât cel care l-a slujit pe Voronin la recensământul trecut”.

Acesta a făcut un apel la societatea civilă, specificând că această acţiune de prezentare a datelor este un atac nemijlocit asupra României care este partenerul strategic al Republicii Moldova, de la declararea independenţei până în prezent.

„Acest exerciţiu s-a desfăşurat prin încălcarea legislaţiei, care prevede termenul de 27 de luni, dat celor care au organizat acest recensământ, ca să publice respectivele rezultate. Făcând un calcul elementar am vedea că rezultatele publicate astăzi, de fapt, ar fi trebuit să fie publicate în august 2016. De ce nu au fost publicate atunci? Miza a fost fraudarea alegerilor prezidenţiale”, a afirmat Codreanu.

Potrivit acestuia, unul din finanţatorii recensământului din Moldova a fost România. Astfel, Codreanu şi-a propus să meargă în Parlamentul României cu o declaraţie în acest sent, să spună că ceea ce se întâmplă în Moldova, referitor la finanţare, este un lucru total anormal.

„V-am zis că trăim într-un basm: BNS ne-a numărat şi spune (după 3 ani) că în 2014 eram în total 2,9 milioane (cu tot cu copii). Tot în 2014, CEC a organizat alegerile spunându-ne că suntem tocmai 2,8 milioane de alegatori (oameni de peste 18 ani - deci, fără copii). În 2016, CEC a organizat alegerile spunandu-ne ca suntem deja 3,27 milioane de alegători. Interesant cum a apărut rata de participare la vot de peste 51% în condiţiile în care oamenii pur şi simplu nu există?”, s-a întrebat retoric jurnalistul Vitalie Călugăreanu, comentând pe pagina sa de Facebook, datele recensământului din 2014.