Tineretul Liberal din Moldova: Dodon se vinde ruşilor pentru 30 de arginţi

Tinerii din PL i-au adus lui Dodon 30 de monete afirmând că ar fi un trădător şi că s-ar vinde pentru bani mărunţi ruşilor, asemănându-l şi cu un oficial din anul 1812, care ar fi fost complice la transformarea Basarabiei în Gubernie rusească.
Ilie Creţu
Ilie Creţu (facebook.com)

Tineretul Liberal a organizat marţi un flashmob, în faţa Preşedinţiei Republicii Moldova, cu tema „Trădarea boierului Moruzi în 1812 şi a lui Igor Dodon în prezent”, în scopul comemorării celor 205 ani de la Raptul Basarabiei din 16 mai 1812, în urma semnării Pactului ruso-turc, dar şi pentru a-şi manifesta astfel indignarea faţă de prezenţa lui Igor Dodon la parada de la Moscova. Liberalii l-au acuzat pe Dodon că în calitate de şef al statului s-a aflat mai mult la Moscova decât în R. Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, preşedintele Tineretului Liberal al sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, Ilie Creţu a accentuat că Moldova a fost divizată de marile puteri fără a întreba românii sau fraţii dacă doresc să fie despărţiţi. ”Ne-au divizat prin trădarea ţarului Moruzi în anul 1812, care s-a vândut ruşilor, ne-a înstrăinat de ţara-mamă. Chiar şi astăzi mai simţim puterea şi influenţa Kremlinului.”

În opinia liberalului, Igor Dodon ar fi un al doilea Moruzi, care doreşte să îşi trădeze neamul având în vedere că la 9 mai, când trebuia să fie comemoraţi eroii neamului, el s-a dus la ”duşmanii din Kremlin care ne-au despărţit ca naţiune de români”.

Tinerii Liberali au scandat ”Dodon-trădător!” şi au lăsat în faţa uşii de la Preşedinţia R. Moldova o pungă cu ”30 de arginţi”, care ar simboliza trădarea lui Igor Dodon faţă de neam. „Acţiunile domnului Moruzi şi a lui Dodon sunt similare. Deşi au trecut 205 ani de atunci, noi am adus ne-preşedintelui nostru Igor Dodon, acest simbol al trădării – această pungă cu ”30 de arginţi”, pe care o vom lăsa aici, la Preşedinţie, pentru a se gândi dacă merită să trădeze poporul, care l-a votat pentru a ajunge în această funcţie”, au declarat protestatarii precizând că au venit în faţa Preşedinţiei pentru a-i reaminti şefului statului că potrivit atribuţiilor de serviciu trebuie să fie pentru poporul său, nu pentru cei de la Kremlin.

Menţionăm că pe 9 mai Igor Dodon a participat la parada de la Moscova, fiind unicul lider străin, care a fost prezent la parada din Piaţa Roşie.

În faţa protestatarilor a ieşit purtătorul de cuvânt al Preşedintelui R. Moldova, Ion Ceban, care în replică a notat că liberalii nu ar fi unionişti adevăraţi. ”Eu cred că liberalii sunt de fapt nişte profitori care au exploatat tema unionistă în detrimentul celor care poate sincer au această abordare sau opinie. Aceştia sunt nişte corupţi care trebuie să stea la puşcărie”, a concluzionat Ceban citat de protv.md.

În contextul celor 205 ani de la Raptul Basarabiei din 1812 şi a comemorării victimelor ocupaţiei Moldovei de est de către Imperiul Rus în urma semnării la 16 mai a Tratatului de la Bucureşti, între Imperiul Rus şi cel Otoman prin care teritoriul dintre Prut şi Nistru, numit Basarabia a fost anexat Imperiului Rus, marţi seara, susţinătorii şi membrii Partidului Liberal au mai aprins mii de lumânări în Piaţa Marii Adunări Naţionale.