Timmermans: I-am spus foarte clar lui Tăriceanu să nu o atace pe şefa Înaltei Curţi, dar a făcut-o

Frans Timmermans
Frans Timmermans (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, în cadrul Comisiei LIBE a Parlamentului European, că i-a spus "foarte clar" şefului Senatului din România, Călin Popescu-Tăriceanu, că nu are voie să îl atace direct pe preşedintele Înaltei Curţii de Casaţie de Justiţie, Livia Stanciu, însă el tot a făcut acest lucru.

"I-am spus foarte clar preşedintelui Senatului: cred că într-un stat de drept nu ai voie să-l ataci pe preşedintele celei mai înalte curţi de justiţie a ţării. Aşa ceva nu se face. Dar el a făcut asta. Şi i-am spus în faţă să nu faci aşa ceva. Nu-mi place că în prezent este o confruntare deschisă între două puteri ale statului, Parlament şi sistemul judiciar, care se critică reciproc în public, în media.

Asta nu e bine pentru niciuna dintre ele şi sper că toată lumea înţelege acest lucru în România. Noi nu criticăm ţări, criticăm politicieni. Ştiţi, ţările înseamnă mult mai mult decât nişte politicieni. Din fericire", a declarat Frans Timmermans în faţa membrilor Comisiei, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte chestiunea imunităţii, Timmermans a afirmat că în fiecare ţară există o legislaţie care reglementează acest domeniu, dar "în aproape toate parlamentele din lume are legătură cu activităţile derulate în calitate de parlamentar". Mai mult, prim-vicepreşedintele CE a subliniat faptul că deciziile privind ridicarea imunităţii trebuie să se bazeze pe aceleaşi criterii.

Considerat de opoziţie a fi vârf de lance în lupta anti-justiţie, Călin Popescu Tăriceanu s-a remarcat recent printr-o serie de declaraţii care au vizat presupusele abuzuri venite din partea instituţiilor cheie ale Justiţiei - DNA, CSM şi Înalta Curte.

În luna mai, Tăriceanu, alături de alţi cinci colegi senatori, i-au trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi cerea să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, şi pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru "încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale" ale Marianei Rarinca.

La scurt timp după, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu acest demers şi ulterior a constatat că acţiunea şefului Senatului a fost de natură să afecteze independenţa justiţiei, fapt ce a stârnit nemulţumirea acestuia.

Şeful Senatului a acreditat, de asemenea, ideea că o plecare a premierului Victor Ponta de la putere pe motiv că este urmărit penal ar echivala cu o lovitură de stat şi a cerut, în consecinţă, instituirea unui "sistem suplimentar de filtre" pentru evitarea unor eventuale crize politice de acest gen.

Mai mult, Tăriceanu este iniţiatorul aşa-numitei Comisii pentru "evaluarea democraţiei şi a statului de drept" despre care criticii spun că este o piesă importantă din planul pus bine la punct de desfiinţare a Justiţiei, care, în ulitma vreme, le dă tot mai multe bătăi de cap politicienilor din ţara noastră.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne