Timişorean amendat după ce a postat pe Facebook poze cu maşini ale Poliţiei Locale parcate ilegal

În Timişoara, oraşul de unde, acum 27 de ani se aprindea flacăra Revoluţiei române, un cetăţean a fost amendat pentru îndrăzneala de a fi ironizat, pe Facebook, faptul că poliţiştii locali şi-au parcat maşinile pe trotuar, blocând accesul pietonilor.
Poza care i-a adus lui Vaida o amendă din partea Poliţiei Locale.
Poza care i-a adus lui Vaida o amendă din partea Poliţiei Locale. (Corneliu Vaida, Facebook)

Revoluţionarul timişorean Corneliu N. Vaida a fost amendat cu 900 de lei de Poliţia Locală din Timişoara, după ce "şi-a permis" să posteze pe Facebook o fotografie ce surprinde două maşini ale poliţiei locale parcate ilegal chiar în faţa instituţiei, pe trotuar.

"Miliţiene Cojan, tu şi adunătura ta de nesimţiţi, ce-ar fi să vă auto-amendaţi?", a scris Corneliu N. Vaida lângă fotografia distribuită pe reţeaua de socializare.

Nemulţumiţi de postarea timişoreanului, poliţiştii l-au convocat la secţie, pentru a da explicaţii, "sesiunea" de explicaţii fiind încheiată cu o amendă pe care Vaida anunţă că o va contesta în instanţă.

"Este hilară abordarea lor pentru că eu am fost convocat acolo pentru lămuriri şi am fost amendat. Înainte de a fi amendat, eu m-aş fi aşteptat să mi se comunice ce măsuri au luat ei pentru ilegalitatea comisă de ei, după care puteam discuta despre ce consideră ei că am făcut eu ilegal", a declarat dl Vaida pentru Epoch Times.

În opinia revoluţionarului, care, potrivit Poliţiei Locale a fost amendat pentru jigniri, nu pentru că a semnalat faptul că angajaţii instituţiei au parcat ilegal, prin postările sale nu i-a jignit pe poliţişti ci doar a constatat o faptă reprobabilă.

"Nesimţit este oricine care blochează un trotuar şi obligă o femeie cu un cărucior să ocolească pe carosabil, indiferent de funcţie. Iar dacă ne uităm în DEX, “nesimţit” înseamnă “lipsit de bun simţ”. Dacă eu aş fi spus că sunt lipsit de bun simţ, era o jignire sau o constatare?", declară Vaida, precizând că va contesta procesul verbal în instanţă.

Revoluţionarul timişorean, care în '89 a fost pe baricade pentru libertate, inclusiv libertate de exprimare, mai anunţă că va lua şi alte măsuri în instanţă, în vederea demiterii directorului PLT, Dorel Cojan, despre care Vaida susţine că este ilegal în funcţie.

"Dacă vă uitaţi pe pagina mea, care se numeşte "Cerem demisia directorului Poliţiei Locale Timişoara, Dorel Cojan" veţi vedea ca şi fotografie-cover un document de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici prin care se scrie cu subiect şi predicat că acest personaj este ilegal în funcţie.

"Eu îl contest de nişte ani buni, chiar de când este ilegal în funcţie. El, datorită decesului fostului comandant, a fost timp de 6 luni interimar după care a prins delegaţie sine die, ceea ce este ilegal", spune Vaida.

Cât despre amendă, revoluţionarul nu e deloc intimidat şi susţine că va merge mai departe cu demersurile sale în vederea demiterii lui Cojan.

"Eu unul sunt o persoană care şi în ’89 nu mi-a păsat nici de ce s-a spus nici măcar de ce s-ar putea să se întâmple cu mine în zilele alea şi am ieşit în stradă. Pentru aşa ceva mi se pare o glumă. Noi, revoluţia asta n-am terminat-o. Comuniştii sunt în continuare la putere, se schimbă doar eşaloanele. Comandantul Poliţiei Locale este un fost miliţian (...) despre asta e vorba! El n-a fost cu noi, el era de capătul celălalt al puştii, noi eram în faţa ţevii şi ei erau în spate.

Acum face abuz de putere! Se răzbună pentru că eu îl contest", susţine timişoreanul.

Românii, solidari cu Vaida

În urma mediatizării cazului din Timişoara, sute de cetăţeni şi-au manifestat solidaritatea şi empatia cu Vaida, mulţi oameni mergând până la a se oferi să trimită bani pentru a-l ajuta pe revoluţionar cu procesul în care va contesta amenda.

"Vă spun sincer, sunt mişcat de-a dreptul de ce amploare a luat şi ce se întâmplă, am primit sute de mesaje, oameni care vor să îmi trimită bani ca să mă ajute cu amenda, cu procesul. Nu mă aşteptam la aşa un ecou! Sute de cereri de prietenie pe Facebook!", ne declară Vaida.

Reacţia Poliţiei Locale

La rândul său, reprezentanţii Poliţiei Locale Timişoara (PLT) susţin că Vaida nu a fost amendat pentru că a sesizat parcarea ilegală ci pe motiv că prin postările sale de pe Facebook a adus jigniri la adresa poliţiştilor locali "de natură să lezeze demnitatea acestora şi a instituţiei din care fac parte, făcându-i ”adunătură de nesimţiţi”, ”godaci inutili”, ”boacteri daltonişti, nu doar nesimţiţi şi incompetenţi”, ”boacterii retardaţi de la Disciplina în construcţii”. PLT mai avertizează că Vaida ar putea fi acuzat de ultraj.

PLT nu precizează însă ce sancţiuni au primit sau vor primi poliţiştii locali care au parcat ilegal ci doar că trotuarul unde angajaţii insituţiei îşi lăsaseră maşinile a fost eliberat.

Redăm poziţia Poliţiei Locale:

"Direcţia Poliţia Locală Timişoara face cunoscut faptul că, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, reţeaua de socializare Facebook a fost declarată spaţiu public, motiv pentru care orice postare jignitoare poate fi sancţionată cu amendă în conformitate cu prevederile Legii 61/1991 republicată, aspect valabil pentru orice persoană care se simte lezată de apelativele postate pe reţeaua de socializare. În ceea ce îl priveşte pe dl Vaida Corneliu Nicolae, acesta a fost invitat la sediul Poliţiei Locale Timişoara pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că, în mod repetat, prin postările dumnealui pe reţeaua de socializare, mai exact pe grupul pe care îl administrează, a adus jigniri la adresa poliţiştilor locali de natură să lezeze demnitatea acestora şi a instituţiei din care fac parte, făcându-i ”adunătură de nesimţiţi”, ”godaci inutili”, ”boacteri daltonişti, nu doar nesimţiţi şi incompetenţi”, ”boacterii retardaţi de la Disciplina în construcţii”. Cel în cauză a fost invitat pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că expresiile postate în datele de 13 şi 14.04.2017 reprezintă jigniri şi pot fi sancţionate conform Legea 61/1991 republicată, cu amenzi între 200 şi 1000 lei, în niciun caz pentru faptul că a sesizat o parcare neregulamentară în faţa sediului Poliţiei Locale, aşa cum s-a insinuat cu rea-credinţă

De altfel, ca urmare a acestei semnalări s-a luat măsura imediată de eliberare a spaţiului astfel încât cetăţenii să poată trece. Subliniem faptul că întotdeauna Poliţia Locală Timişoara a fost deschisă la sesizările cetăţenilor fiind luate măsurile legale ori de câte ori acestea au fost reale. Semnalarea unui fapt nu este necesar să fie însoţită de jigniri adresate unei întregi instituţii, cu peste 300 de angajaţi, care muncesc permanent pentru asigurarea ordinii şi liniştii pe raza municipiului, a unei instituţii care şi-a depăşit an de an indicatorii de performanţă şi nu a făcut niciodată rabat de la a lua măsuri inclusiv împotriva poliţiştilor locali care au avut abateri disciplinare. În urma prezentării la sediul Poliţiei Locale, astăzi dl Corneliu N. Vaida a fost sancţionat pentru adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare la datele de 13 şi 14.04.2017 la adresa poliţiştilor locali prin intermediul reţelei de socializare Facebook, sancţiunea fiind de 900 lei.

Menţionăm, de asemenea, faptul că măsurile s-au luat gradual, fiind vorba despre o instituţie publică se analizează posibilitatea încadrării tuturor acestor injurii şi expresii jignitoare de natură să lezeze demnitatea şi onoarea poliţiştilor locali şi a instituţiei din care fac parte la fapta de ultraj."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne