Times: în Vatican există un duty-free de lux care vinde costume Armani

Sala Regia, Vatican
Sala Regia, Vatican (Stefano Carofei - Vatican Pool via Getty Images)

Deşi Papa Francisc vrea "o biserică săracă pentru cei săraci", chiar în Vatican există un loc care duce la ispita luxului. Ei îl numesc "magazinul", dar potrivit ziarului Times, este probabil "cel mai exclusiv magazin duty-free din lume", şi vinde tot ceea ce este mai atractiv pe piaţă de la mega -TV cu ecran plat la rafinatele costume de Armani.

Corespondentul pentru cotidianul din Londra, James Bone, pare şocat de existenţa în capitala italiană a trei etaje cu obiecte de lux extrem "ascunse între pereţii interzişi ai Vaticanului, accesibile doar celor care au un card special". Această adevărată mină de aur vinde produse de lux prelaţilor şi personalului lor. În Roma mulţi cunosc acest duty-free şi dacă au prieteni ce sunt în posesia cardului preţios, de multe ori cer favoarea unor achiziţii de lux lipsite de impozite.

Angajaţii Vaticanului - şi "nimeni altcineva", scrie Times – pot cumpăra la preţuri duty-free genţile de mână Salvatore Ferragamo, parfumuri Chanel şi bijuterii Swarovski. "Există, de asemenea, un colţ special pentru pantofi englezi de marca Church's", notează Bones. Corespondentul adaugă că, în ciuda apelurilor pentru o biserică săracă, magazinul vinde, de asemenea, home theater Sony de 2.749 de euro. Ei vând, de asemenea, lenjerie din dantelă "deşi, cu siguranţă, nu este pentru surori".

Pentru Times "magazinul" - care pe vremuri găzduia un muzeu filatelic - este una dintre multele curiozităţi ale vieţii de zi cu zi ale celui mai mic Stat din lume. Potrivit celor mai recente numere, Vaticanul are doar 238 de locuitori, iar aproape jumătate sunt gărzile elveţiene "în costume renascentiste".

"Uneori pentru Vatican este de ajutor să fie atât de mic", spune Bones, reamintind faptul că, atunci când ONU a cerut să facă mai mult împotriva abuzurilor asupra copiilor de către preoţi, Vaticanul a răspuns că ei sunt responsabili din punct de vedere legal doar de copii care trăiesc sub jurisdicţia sa, care în prezent sunt în număr de 31.

Ca o ţară normală - spune Times - chiar şi Vaticanul are propriul departament de incendiu, staţii de benzină, un serviciu de sănătate, un oficiu poştal şi birou de înmatriculare a autoturismelor. În fiecare zi, 5.000 de oameni vin la Vatican să lucreze în grădini sau în birouri. În afară de "magazinul" de bunuri de lux, angajaţii Vaticanului au un supermarket numit "Annona", cu o gamă de vinuri atât de amplă „că-l desfinţează pe Sainsbury" (un lanţ de supermarketuri din Marea Britanie- n.r.). Nimic nu este impozitat.

Pentru un străin, există o singură modalitate să intre în Vatican fără a fi escortat: să obţină o reţetă medicală şi să meargă în farmacia vaticană, unde se vând medicamente care nu sunt încă disponibile în Italia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură