Timbrul de mediu, plătit doar pentru maşini cu maximum opt locuri

Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului
Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Nu toţi proprietarii de autovehicule vor plăti timbrul de mediu, ci doar cei care deţin maşini cu cel mult opt locuri, conform proiectului privind introducerea noii taxe şi care urmează să fie supus dezbaterii publice.

La calculul sumei de plată se va lua în considerare emisia de dioxid de carbon, iar cuantumul pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 va scade comparativ cu valorile actuale ale taxei auto.

Plata pentru timbrul de mediu va fi efectuată o singură dată pe toată durata de funcţionare a maşinii. Propunerea a fost prezentată de ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Intenţia este să aplicăm principiul conform căruia poluatorul plăteşte, dar şi să încurajăm achiziţia de maşini mai puţin poluante. Acum, pentru maşinile vechi şi foarte vechi este percepută o taxă aberantă, ceea ce creează un blocaj în achiziţionarea de maşini mai puţin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că taxa de primă înmatriculare auto va fi înlocuită cu un timbru de mediu pentru care proprietarii de vehicule vechi şi poluante vor plăti mai mult, iar cei care au vehicule noi vor plăti mai puţin sau chiar deloc în cazul maşinilor hibride electrice.