Tillerson va vizita NATO după zarva creată de ratarea summitului din aprilie

Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a susţinut vineri că Tillerson va vizita sediul NATO din Bruxelles pe 31 martie. El nu a furnizat alte detalii.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Secretarul de stat american, Rex Tillerson. (Getty Images)

Casa Albă a declarat că secretarul de stat Rex Tillerson va vizita NATO în Bruxelles săptămâna viitoare, anunţ făcut după zarva creată de o decizie luată anterior de acesta, de a nu participa la o întâlnire cheie a miniştrilor de externe din statele NATO.

Reuters a citat un oficial de rang înalt, neidentificat, al Departamentului de Stat, care ar fi afirmat vineri că Tillerson se va întâlni în 31 martie cu miniştri de externe din statele NATO în cadrul unei întâlniri reprogramate, deşi alianţa nu a oferit o declaraţie oficială asupra problemei.

Oficialii americani au informat săptămâna aceasta că Tillerson intenţionează să nu participe la o întâlnire NATO programată pentru 5-6 aprilie la Bruxelles – prima sa oportunitate de a se întâlni cu miniştrii de externe din celelalte 27 de state membre ale alianţei militare vestice.

Tillerson şi-a justificat decizia cu privire la summitul NATO susţinând că doreşte să fie prezent în SUA la o întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu omologul său chinez, Xi Jinping.

În plus, Tillerson ar urma să ajungă în Rusia în aceeaşi lună, potrivit declaraţiilor unor oficiali americani preluate de Reuters.

Decizia lui Tillerson a provocat temeri în rândul unor oficiali europeni cu privire la angajamentul administraţiei Trump faţă de NATO.

Departamentul de Stat american a afirmat ulterior că a oferit alianţei date alternative pentru summitul din aprilie, astfel încât acesta să se potrivească cu programul lui Tillerson.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri pentru Associated Press că s-a întâlnit cu Tillerson în aceeaşi zi în Washington, adăugând că cei doi au căzut de acord ca personalul lor să găsească un program alternativ.