Tillerson: Rusia este incompetentă sau complice în atacul chimic al Siriei

Schimbare de atitudine la Washington. După două mandate democrate răsuflate, administraţia Trump joacă tare înaintea vizitei lui Rex Tillerson la Moscova, programată săptămâna viitoare
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)

După ce Donald Trump a confirmat faptul că a autorizat lansarea atacului cu rachete asupra unei baze aeriene din Siria, în noaptea de joi spre vineri, secretarul de Stat Rex Tillerson a apărat gestul SUA afirmând că este "proporţionat" faţă de atacul cu gaze chimice din provincia Idlib, care a făcut 80 de victime.

Tillerson a declarat că SUA este convinsă că atacul de marţi din provincia Idlib a fost comis de forţele regimului sirian şi că a implicat folosirea gazului Sarin, una dintre cele mai letale substanţe chimice de luptă.

Acest lucru ar implica faptul că Bashar al Assad a ignorat promisiunile făcut într-un acord din 2013 de a renunţa la arsenalul chimic, acord care trebuia să fie îndeplinit sub supravegherea Rusiei.

Tillerson a declarat reporterilor că “în mod clar, Rusia a eşuat să impună acest lucru".

"Rusia ori a fost complice, ori a fost incompetentă şi nu a avut abilitatea de a îndeplini responsabilităţile care îi reveneau ca parte din acest acord”.

Tillerson a adăugat că “SUA nu a cerut aprobarea Moscovei” înainte de lansarea atacului cu rachete de croazieră Tomahawk împotriva bazei aeriene siriene.

Fostul magnat Exxon este aşteptat la Moscova marţi, pentru convorbiri cu preşedintele rus Vladimir Putin. Vizita este considerată crucială pentru viitorul relaţiilor dintre SUA şi Rusia.

Mai devreme în cursul zilei de joi, Rusia a avertizat SUA că lansarea oricăror acţiuni împotriva Siriei va avea "consecinţe".

Emisarul rus la ONU, Vladimir Safronkov a declarat: "Trebuie să ne gândim la consecinţele negative şi la responsabilităţile care apar ca urmare a unor eventuale acţiuni militare, responsabilităţi care vor cădea pe umerii celor care ar dori să iniţieze şi să comită asemenea lucruri îndoielnice şi tragice".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe