Tillerson respinge suspendarea exerciţiilor militare în apropierea Coreei de Nord pe durata JO de Iarnă. Casa Albă are o poziţie opusă

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Emmanuel Dunand—AFP/Getty Images)

Adoptând o poziţie opusă recentei politici oficiale a Casei Albe, secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat că SUA a respins abordarea “freeze for freeze”, care prevede o pauză pentru exerciţiile militare comune americano-sud-coreene precum şi în programul nuclear nord-coreean.

Adresându-se în Vancouver la o întâlnire cu miniştri de externe din 20 de naţiuni, Tillerson a declarat că “respingem o abordare de tipul ‘freeze for freeze’, în care exerciţii militare defensive legitime sunt plasate pe acelaşi nivel cu acţiunile ilegale ale RPDC (Republică Populară Democrată Coreeană). Campania de presiune va continua până când Coreea de Nord va lua măsuri decisive de denuclearizare”.

Tillerson a mai susţinut că “cerem în special Rusiei şi Chinei” să aplice sancţiunile adoptate de ONU împotriva Coreei de Nord, adăugând că “în cazul în care toate ţările suspendă sau limitează semnificativ angajamentele lor economice şi diplomatice cu Coreea de Nord, toate eforturile noastre individuale şi naţionale vor mări şansele pentru soluţionarea negociată” a tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Secretarul de stat american a mai avertizat că Phenianul ar putea afecta zborurile companiilor aeriene.

În urmă cu două săptămâni, preşedintele Donald Trump şi omologul său sud-coreean Moon Jae-in au convenit să nu mai desfăşoare exerciţii militare în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă. Mişcarea încearcă să calmeze tensiunile cu Nordul, chiar dacă ar însemna reducerea presiunii diplomatice americane asupra Coreei de Nord şi ar părea aa fi o victorie diplomatică pentru regimul lui Kim Jong-un.

După cum au precizat diverşi analişti, acceptând suspendarea exerciţiilor militare pentru a asigura desfăşurarea liniştită a Jocurilor din Coreea de Sud, administraţia Trump a fost împinsă într-un scenariu de tipul ‘freeze for freeze’. Dar acum Tillerson respinge acest lucru sau, poate, adaugă unii analişti, înaltul oficial american nici măcar nu ştie care este politica oficială actuală a Washingtonului cu privire la Coreea de Nord.