Tillerson laudă India şi numeşte China o forţă destabilizatoare

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că Beijingul reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regiunii şi ordinii mondiale, şi în acelaşi timp laudă India şi o numeşte o naţiune responsabilă.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Alex Wong/Getty Images)

Tillerson a făcut remarcile, miercuri, la think tank-ul Center for Strategic and Internaţional Studies din Washington, înainte de a efectua o vizită în India.

Secretarul de stat a evidenţiat angajamentul americanilor pentru extinderea cooperării cu India şi, în acelaşi timp, a acuzat China că este implicată în eforturi de subminare a ordinii globale.

În plus, Tillerson a afirmat că administraţia preşedintelui american Donald Trump “este determinată să amplifice în mod semnificativ” cooperarea cu India, pe care a descris-o ca fiind o influenţă stabilizatoare în Asia.

“China, în timp ce se ridică alături de India, a făcut acest lucru într-o manieră mai puţin iresponsabilă, uneori subminând ordinea internaţională bazată pe reguli, chiar şi în condiţiile în care ţări precum India operează în interiorul unui cadru care protejează suveranitatea altor naţiuni”, a precizat diplomatul american de rang înalt.

“Statele Unite urmăresc relaţii constructive cu China, dar nu vom da înapoi în faţa provocărilor Chinei la adresa ordinii bazate pe reguli şi atunci când China subminează suveranitatea ţărilor învecinate şi dezavantajează SUA şi pe prietenii noştri”, a adăugat el.

Tillerson a criticat de asemenea Pakistanul, principalul rival al Indiei şi un aliat apropiat al Chinei în regiune, susţinând că guvernul din Islamabad trebuie să acţioneze împotriva grupurilor teroriste.

“Ne aşteptăm ca Pakistanul să ia măsuri decisive împotriva grupurilor teroriste care se află în interiorul graniţelor sale, [grupuri] care ameninţă propriul popor şi regiunea în ansamblu. Procedând în acest fel, Pakistanul ar promova stabilitatea şi pacea atât a lor, cât şi a vecinilor şi şi-ar îmbunătăţi propria poziţie pe planul internaţional”, a afirmat Tillerson.

Posibilitatea unei confruntări militare între SUA şi China a crescut în ultimii ani, a avertizat un think tank militar american..

RAND Corporation, cu sediul în California, SUA, a precizat într-un raport recent că progresele şi reformele militare ale Chinei au transformat ţara asiatică într-un inamic teribil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe