"Ticăloşie sau (doar) amatorism?" Olguţa Vasilescu taxată dur de un tehnocrat

Declaraţiile despre cum ar fi adus Zuckerberg naţia în faliment dacă era român, dacă cerea indemnizaţie paternală şi dacă Guvernul Tudose nu plafona sumele pentru creşterea copilului, o costă scump pe ministrul Muncii.
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii),
Olguta Vasilescu(Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş o taxează dur pe Olguţa Vasilescu, după ce aceasta a încercat să justifice măsura plafonării indemnizaţiilor pentru copiii afirmând că dacă Zuckerberg ar fi fost român şi cerea indemnizaţie de paternitate înainte ca Guvernul Tudose să o fi plafonat, statul român intra în faliment.

"Dacă era român şi trebuia să îi dăm 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizaţie de paternitate, înainte de apariţia OUG, faliment scria pe noi!", scria, recent, pe Facebook Olguţa Vasilescu.

Indignat de aceste declarţii, Biriş atrage atenţia că dacă fondatorul Facebook ar fi fost român, statul n-ar fi trebuit să îi plătească decât 56 de bani indemnizaţie, asta în timp ce prezenţa FB aici ar fi crescut PIB-ul României cu 15%.

Redăm postarea tehnocratului

Dna ministru Olguţa Vasilescu, în încercarea de a justifica o măsură profund imorală (plafonarea la 8500 lei/lună a indemnizaţiei pentru concediu de maternitate/paternitate, inclusiv pentru indemnizaţiile aflate în plată) şi probabil neconstituţională (am 2 colege în situaţia asta, vom vedea ce zice Curtea), comentează pe marginea deciziei dlui Zuckerberg de a lua o pauză să stea cu pruncul...

O simplă căutare pe Google după cuvântul "Facebook" ne spune câteva date esenţiale despre acest gigant (al cărui produs îl folosim noi chiar acum!), inclusiv despre salariul dlui Zuckerberg care este de 1 $/an!

Averea lui (aprox 70 mld. $) vine din valoarea acţiunilor (listate, nu are cash-ul în cont) şi dividende.

Dacă acest domn vizionar ar fi fost român sau măcar rezident în România, dna Vasilescu şi guvernul din care face parte i-ar fi cerut lui şi FB contribuţii la salariul minim pe economie (4.350 $/an), adică 1.610 $ (la un venit de 1$ :-) ), iar indemnizaţia pentru concediul de paternitate timp de 2 luni ar fi fost cam 14centi (1$*85%/12), adică 56 bani/2luni...

Câştigurile (de miliarde USD) dlui Zuckerberg sunt din dividende/câştiguri de capital şi nu intră în baza de calcul a indemnizaţiei de paternitate (doar salariile şi veniturile din activităţi independente intră).

Mai mult, din grijă pentru bogaţi, guvernul PSD/ALDE din care dna Vasilescu face parte vrea să SCUTEASCA de impozit dividendele, deci dl Zuckerberg ar găsi aici un adevărat paradis fiscal (nu cred însă că e interesat).

Şi atunci, despre ce vorbeşte aici dna Vasilescu? Este doar neştiinţă, amatorism? Sau dânsa crede că toţi cântăm după ureche, că românii nu mai stiu să citească şi pot fi prostiţi cu astfel de comparaţii fără bază?

ps1. Cifra de afaceri a FB a fost în 2016 de aprox. 26 mld USD, adică aprox. 15% din PIB-ul României. Cam cât de rău ar fi să avem un PIB cu 15% mai mare?? Uff!!!
ps2. Să îi mulţumim dlui Zuckerberg că ne-a oferit posibilitatea să explicăm aici astfel de lucruri, altfel ar fi fost ceva mai greu să explicăm de ce ziua nu e noapte iar albul nu e negru :-)", scrie Biriş.