Tic Tac. Ministrul Educaţiei confirmă că va semna ordinul de retragere a doctoratului lui Ponta

Mircea Dumitru, cel care în calitate de rector, a avut curajul să declare teza lui Ponta ca fiind plagiat va fi cel care va şi semna, în calitate de ministru, ordinul de retragere a titlului de doctor fostului premier, desigur, după îndeplinirea tuturor formalităţilor legale.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei.
Mircea Dumitru, noul ministru al Educaţiei. (Revista 22)

Noul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat vineri că, după finalizarea procedurilor legale, va semna ordinul de retragere a titlului de doctor fostului premier Victor Ponta, relatează Agerpres.

Dumitru a reamintit, în cadrul unei conferinţe de presă, că fostul premier are la dispoziţie 10 zile, începând de joi, pentru a contesta decizia CNATDCU de retragere a titlului de doctor, urmând ca după soluţionarea contestaţiei - în cazul în care aceasta va fi făcută - ministrul Educaţiei să semneze ordinul de retragerea a doctoratului.

"În momentul de faţă vă pot spune că am primit o adresă din partea MENCŞ, a fost transmisă ieri, în care ni se aduce la cunoştinţă — adresa mi-a fost transmisă în calitatea pe care am avut-o până miercuri de rector al Universităţii Bucureşti. Eu am transmis CNATDCU solicitarea UB de retragere a titlului de doctor. Adresa pe care am primit-o acum de la MENCŞ ne confirmă faptul că votul CNATDCU, luat cu o mare majoritate, este acela de a retrage titlul de doctor domnului Victor Ponta. Din punct de vedere procedural, domnia sa are acum la dispoziţie zece zile pentru a depune o contestaţie. Începând din 7 iulie are dreptul să facă o contestaţie. Dacă va fi făcută această contestaţie, CNATDCU trebuie să o evalueze şi să dea un verdict final la această contestaţie. Cu acest verdict, cu avizul Direcţiei Juridice a ministerului, ministrul Educaţiei în funcţie adică eu voi semna ordinul prin care se revocă acest titlu", a explicat Dumitru.

Noul ministru a subliniat că şi în cazul în care o persoană doreşte retragerea titlului procedura este ca CNATDCU să analizeze şi să decidă asupra retragerii acestuia.

Reamintim că în data de 30 iunie, comisia ce analizează doctoratele a decis că Victor Ponta a plagiat şi a propus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Din cei 35 de membri prezenţi au votat pentru verdictul de plagiat 34, iar unul s-a abţinut.

Mai amintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.

Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.

Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.

În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne