Theresa May pierde majoritatea în Parlamentul britanic

Potrivit rezultatelor care nu sunt încă oficiale, alegătorii britanici i-au dat o lovitură surprinzătoare premierului Theresa May, lăsând-o fără majoritate parlamentară şi cerându-i demisia.
Theresa May
Theresa May (Carl Court/Getty Images)

Potrivit unui sondaj MORI – care a luat în considerare rezultatele declarate până în prezent – partidul premierului May a câştigat majoritatea locurilor, dar nu suficiente pentru a guverna fără sprijinul partidelor mai mici.

Conform estimărilor, conservatorii vor obţine 318 locuri, deşi ar avea nevoie de 326 pentru a forma o majoritate; laburiştii vor obţine 267 de locuri; Partidul Naţional Scoţian va avea 32 de locuri; liberal-democraţii vor intra în parlament cu 11 locuri.

Dacă se va confirma, rezultatul va fi unul devastator pentru May, care a solicitat aceste alegeri cu trei ani mai repede decât prevedea legea, fiind convinsă de sondajele de opinie care au plasat-o cu mult în faţa liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

De asemenea, rezultatul alegerilor aruncă Marea Britanie într-o nouă perioadă de haos politic, în condiţiile în care discuţiile pentru Brexit – care ar trebui să înceapă în aproximativ 10 zile – ar putea să fie amânate iar autoritatea lui May ar putea fi diminuată. Deja au avut loc unele discuţii în cercurile conservatorilor că ar fi necesar ca premierul să demisioneze la mai puţin de un an după ce a preluat ştafeta de la David Cameron, care a demisionat după referendumul pentru Brexit.

George Osborne, fost ministru de Finanţe, a declarat pentru ITV că rezultatul este catastrofal pentru partidul său. Iar Anna Soubry, parlamentar conservator, a precizat că premierul May va trebui să ia în considerare demisia.

După anunţarea rezultatelor în Maidenhead, premierul May a declarat: “În aceste momente, mai mult ca oricând, această ţară are nevoie de stabilitate”, sugerând că va încerca să formeze un guvern chiar dacă se confirmă pierderea majorităţii de către partidul ei.

Corbyn a declarat că rezultatele înregistrate până la această oră arată că May şi-a pierdut mandatul şi i-a cerut să demisioneze.

“Oamenii au declarat că s-au săturat de politica austerităţii”, a precizat el, repetând promisiunile sale din campanie de a promova mai multe fonduri pentru educaţie şi sănătate.

Una dintre întrebările cheie în zilele următoare va fi: ce abordare va fi adoptată pentru negocierile pentru Brexit, chiar dacă May rămâne în funcţia de premier?

Theresa May a promis un “Brexit dur” dacă ţării sale nu îi va conveni termenii de separare negociaţi cu UE. De asemenea, ea a susţinut că va scoate Marea Britanie din piaţa unică şi uniunea vamală a Uniunii Europene – în esenţă o zonă de comerţ liber – şi că va schimba în mod radical relaţia cu unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Londrei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe