Theresa May: Cetăţenii UE pot rămâne în Marea Britanie după Brexit

Premierul britanic a promis că cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie vor putea să rămână acolo după Brexit. Cancelarul german Merkel şi alţi lideri europeni au declarat că această promisiune reprezintă un bun început al negocierilor.
Theresa May
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a propus ceea ce ea a numit un acord corect pentru cetăţenii UE care deja locuiesc în Marea Britanie.

În timpul summitului desfăşurat joi la Bruxelles cu alţi lideri UE, May a promis că “niciunui cetăţean UE care locuieşte legal în Marea Britanie nu i se va cere să părăsească ţara în niciun moment după ce Marea Britanie iese din UE”, a declarat o sursă a guvernului britanic.

“Premierul a prezentat în această seară detaliile cu privire la drepturile şi statutul de care se vor bucura cetăţenii UE din Marea Britanie după Brexit – oferindu-le asigurări şi transformându-i într-o prioritate în negocieri”, a mai declarat sursa pentru Reuters.

De asemenea, May a anunţat că cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie de 5 ani vor fi trataţi la fel ca cetăţenii britanici în ceea ce priveşte serviciile de sănătate, educaţia, ajutoarele sociale şi pensiile de stat. Ea a făcut apel la reciprocitate şi ca cele două tabere să convină asupra drepturilor cetăţenilor cât mai curând posibil.

Aproximativ 3 milioane de cetăţeni UE locuiesc în prezent în Marea Britanie.

Cancelarul german Angela Merkel a descris promisiunea premierului UE ca un bun început pentru discuţiile privind Brexitul dar, în acelaşi timp, a avertizat că cei doi ani de negocieri vor implica multe alte probleme.

Cea mai semnificativă dintre probleme, a adăugat cancelarul, este factura pe care Londra va trebui să o plătească pentru ieşirea din UE, precum şi situaţia de la frontiera irlandeză.

Cancelarul austriac Christian Kern a făcut comentarii similare, adăugând la rândul său că anunţul premierului britanic este un prim pas bun pe calea negocierilor pentru Brexit.

“Multe detalii vor fi discutate în continuare. Mulţi cetăţeni europeni sunt îngrijoraţi şi nu sunt vizaţi de propunerea lui May. Este un drum lung de parcurs în cadrul negocierilor”, a precizat Kern.

May nu a specificat un termen limită pentru stabilirea celor care vor primi reşedinţă permanentă după finalizarea Brexitului, iar UE a insistat să nu se facă niciun fel de schimbare până când Marea Britanie va ieşi din Uniune în 2019.

Totodată, premierul May a respins o cerere ca CEJ (Curtea Europeană pentru Justiţie) să monitorizeze procesul şi orice dispută care rezultă din acesta. La începutul acestei luni, Comisia Europeană a declarat că CEJ ar trebui să aibă o jurisdicţie deplină.

Dar, premierul britanic este determinat să scoată Marea Britanie din raza de acţiune a CEJ, susţinând că “recuperarea controlului” asupra legilor sale reprezintă unul dintre motivele pentru care cetăţenii ţării au votat în favoarea Brexitului.

“Angajamentele pe care le-am făcut faţă de cetăţenii UE vor fi incluse în legea britanică şi vor fi aplicate prin instanţele noastre”, a mai susţinut sursa guvernamentală.