Theresa May avertizează UE că nu va întârzia Brexitul. Nici chiar în lipsa unui acord

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a încercat să facă presiuni asupra UE pentru a determina liderii să fie mai flexibili în privinţa negocierilor, precizând că prelungirea sau întârzierea discuţiilor nu reprezintă o opţiune.

Comentariile lui May au fost făcute în cursul discuţiilor desfăşurate în Salzburg. Premierul a declarat liderilor UE că Marea Britanie nu va întârzia Brexitul chiar dacă cele două părţi încă nu au convenit asupra unor probleme legate de comerţ sau reglementarea graniţei irlandeze după luni de negocieri.

“Marea Britanie va pleca în 29 martie 2019”, a declarat May, adăugând că “răspunderea de a încheia acest acord se află pe umerii noştri, ai tuturor”. De asemenea, ea a afirmat că “timpul este scurt, însă prelungirea sau amânarea acestor negocieri nu este o opţiune”, adresându-se celor 27 de lideri UE şi nu negociatorului şef al UE, Michel Barnier.

Totuşi, la începutul summitului UE din Salzburg, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că un acord rămâne “încă departe”, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat că graniţa Irlandei de nord şi relaţiile comerciale UE-Marea Britanie încă trebuie să fie “revizuite şi negociate într-o măsură mai mare”. De asemenea, el a mai declarat că “diverse scenarii încă sunt posibile”, inclusiv scenariul în care nu se va încheia un acord.

Deşi majoritatea propunerilor reînnoite ale Londrei privind Brexitul, precum un manual de reguli comune şi un aranjament vamal complicat, au fost respinse, ţările cu cele mai apropiate relaţii comerciale au cerut ca UE să îşi rezolve problemele cu Marea Britanie în loc să insiste asupra unui acord de comerţ liber în stilul celui canadian.

Un alt obstacol înfruntat de May este acela că acordul trebuie să fie semnat de Parlament, înainte ca guvernul să poată implementa legea. Acest lucru trebuie făcut înainte ca Marea Britanie să iasă din UE în 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe